Pentru prima oară, la începutul anului 2018, în România va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 21 milioane euro.
Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, Ministerul Sănătăţii beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naţionale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, precum şi pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate şi pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte.
Programul se va desfăşura pe parcursul a cinci ani
Programul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de cinci ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile. Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est. Din aceste fonduri, se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. De asemenea, programul prevede şi acţiuni de educare şi informare a femeilor şi de sprijinire şi consiliere a celor diagnosticate.
Programul se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calităţii programelor de screening pentru cancer.
Până la sfârşitul anului 2017, Ministerul Sănătăţii intenţionează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare.
7.500 de cazuri noi
Anul acesta, au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer la sân, ceea ce înseamnă că 21 de cazuri noi zilnic. Potrivit unui studiu al „Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii”, la fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză.
„În România, 90% din cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate foarte târziu, acestea fiind deja în stadiile II,III şi IV. De asemenea, jumătate dintre femeile diagnosticate cu această afecţiune, la noi, în ţară, au cu mult sub media de pensionare, iar, în medie, o româncă mai supravieţuieşte doar cinci ani de la diagnosticarea cu această maladie”, se mai arată în studiul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.
Mortalitatea cauzată de cancerul la sân, la femeile de peste 65 de ani, a crescut cu 28%, în România, în timp ce, în Uniunea Europeană, s-a înregistrat o scădere de 14 procente pe acelaşi segment de vârstă.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi cheltuielile pentru cancerul la sân, studiul arată că doar 30% dintre costurile anuale pentru cancerul la sân sunt costuri directe. Peste 50% din costurile indirecte sunt cauzate de pierderi de productivitatea prin deces prematur, iar peste 40% sunt cauzate de invaliditatea temporară sau permanentă.
„Coaliţia pentru Sănătatea Femeii” arată că dacă ar exista un program naţional de screening pentru cancerul de sân, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite în faze incipiente, iar costul mediul individual pe tratament oncologic ar scădea cu 22%.
În schimb, fără aceste program naţional de screening, până în prezent, doar 5% dintre femeile din România şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani, iar până în 2027, costurile directe cu 12 % şi costurile indirecte se vor majora constat cu peste 50%.