Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

0
525

În calendarul ortodox, ziua de 8 noiembrie este închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi împreună cu ei este cinstită toată obştea sfinţilor îngeri. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, când amintea de sfinţirea unei biserici a Sf. Arhanghel Mihail, ridicată la Thermele lui Arcadius din Constantinopol. De aceea, în cele mai vechi sinaxare apare ca o sărbătoare numai a Sf. Arhanghel Mihail. Mai târziu a fost inclus şi îngerul Gavriil, ca în cele din urmă să devină sărbătoarea comună a tuturor îngerilor.

“Mi-ca-El” – Cine este ca Dumnezeu?

La început, toţi îngerii creaţi de Dumnezeu erau buni, ascultători, strălucind de înţelepciune şi frumuseţe. Dar a venit o vreme, când Stăpânul cerului şi al pământului i-a supus unei încercări prin care să-şi dovedească ascultarea. În această încercare, petrecută înainte de facerea lumii, Lucifer, cel mai frumos şi mai înzestrat dintre îngeri, s-a răzvrătit împotriva Ziditorului lui, din dorinţa de a fi asemenea cu Cel Preaînalt. Ameţit de mândrie, el n-a vrut să mai asculte de Dumnezeu şi atunci s-a pornit război în cer: Arhanghelul Mihail şi îngerii lui s-au bătut cu “balaurul” şi îngerii cei întunecaţi. Lucifer şi toată ceata lui de răzvrătiţi au fost biruiţi şi aruncaţi din cer pe pământ. Arhanghelul Mihail, văzând cum a căzut vicleanul Lucifer din cinstea de arhanghel, a lăudat pe Domnul zicând: “Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer: cel ce era lumină acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu? Mi-ca-El?” (“Mihail” înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?”) Şi aşa s-a întocmit soborul, adică adunarea tuturor îngerilor credincioşi lui Dumnezeu, iar Arhanghelul Mihail a fost rânduit de Atotputernicul căpetenia îngerilor buni. În iconografia creştină el este pictat purtând veşmânt de ostaş roman, cu sabie şi scut, ca păzitor al raiului.

Gavriil – Binevestitorul mântuirii

Odată cu Arhanghelul Mihail îl prăznuim şi pe Arhanghelul Gavriil, înaripatul sol al mântuirii noastre, cum îl numesc Sf. Părinţi. El este îngerul care i-a vestit preotului Zaharia naşterea Sf. Ioan Botezătorul, este cel care le vesteşte Sf. Ioachim şi Ana naşterea Sfintei Fecioare Maria. Acest slujitor al Domnului i s-a arătat Preacuratei, la Nazaret, şi i-a binevestit naşterea, prin lucrarea Sfântului Duh, a Fiului lui Dumnezeu. Tot el l-a încredinţat în vis pe bătrânul Iosif de nevinovăţia Fecioarei Maria. La naşterea Domnului, Arhanghelul Gavriil s-a arătat păstorilor din Betleem care-şi păzeau turmele, noaptea, şi le-a zis: “Vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi s-a născut azi Mântuitor”. Şi tot el se arată şi magilor de la Răsărit. Acest înger se arată şi mironosiţelor, stând pe piatra mormântului şi vestindu-le învierea din morţi a lui Hristos, pentru că cel ce a fost binevestitorul zămislirii şi al naşterii Domnului a fost şi vestitorul învierii Sale. Acelaşi Gavriil, care i-a adus Preacuratei vestea adormirii şi mutării ei la ceruri, prin secolul al X-lea s-a arătat unui călugăr din Sf. Munte şi l-a învăţat să cânte pentru prima dată partea de început a Axionului Sf. Fecioare, “Cuvine-se cu adevărat”.

Pentru toate acestea, Biserica lui Hristos a hotărât ca ziua de 8 noiembrie să fie sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor oştilor îngereşti, sărbătoare ce s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.