Cetăţenia activă, promovată prin acţiuni de voluntariat în cadrul Festivalului Şanselor Tale

0
445

De 11 ani, a doua săptămână a lunii noiembrie a devenit prin tradiţie Săptămâna Educaţiei Permanente în România – Festivalul Şanselor Tale. Deşi coordonatorul naţional al acestui proiect, Asociaţia Universităţilor Populare Germane, şi-a încetat activitatea în România, Asociaţia „Euroed” continuă să promoveze şi să susţină proiectele iniţiate anterior. Dat fiind faptul că 2011 este declarat Anul Internaţional al Voluntariatului, aceasta ediţie se desfăşoară sub sloganul „Implică-te! Arată că îţi pasă!”. La Craiova – unde Festivalul se află la ediţia a VIII-a, la nivel naţional ajungând la cea de-a XII-a –, deschiderea oficială a avut loc ieri, la sediul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, principalul promotor, la nivel local, al evenimentului, alături de Centrul Zonal de Educaţia Adulţilor. Evenimentul se desfăşoară până sâmbătă, 12 noiembrie, perioadă în care promovează educaţia adulţilor prin numeroase şi diverse manifestări.

Primul Festival al Învăţării a fost lansat în Marea Britanie în 1992, fiind preluat ulterior sub diferite denumiri de mai multe state din Europa şi de pe alte meridiane ale lumii, în prezent desfăşurându-se în peste 50 de ţări. Un rol important în dezvoltarea şi extinderea evenimentului l-au avut Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor din 1997 (CONFITEA V) şi Conferinţa Generală a UNESCO din 1999. În România, Festivalul a fost implementat în anul 2000. Până în prezent numărul de localităţi, de furnizori implicaţi şi de beneficiari a crescut în mod constant. Anul trecut, Festivalul – al cărui scop este promovarea, recunoaşterea oficială şi implementarea conceptului de „educaţie pe tot parcursul vieţii” – s-a desfăşurat în peste 100 de localităţi, cu participarea unui număr mare de furnizori de oferte de educaţie şi activităţi.

Alexandru Stuparu

Acest scurt istoric al mişcării Săptămâna Educaţiei Permanente a fost făcut, ieri, de prof. Alexandru Stuparu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, instituţie care este organizator şi promotor oficial al evenimentului în Craiova şi judeţul Dolj, alături de Centrul Zonal de Educaţia Adulţilor. „Ne pare foarte rău că un pas înapoi au făcut de această dată instituţiile şcolare”, a menţionat acesta, prezentând şi lista colaboratorilor locali. În ea se regăsesc, alături de instituţii ale administraţiei locale şi judeţene, de cultură ori diverse asociaţii, şi unităţi de învăţământ, între care Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Liceul Teoretic „Henri Coandă”, Grupul Şcolar Industrial Transporturi CF, Şcolile nr. 32 „Alexandru Macedonski”, nr. 29 „Nicolae Romanescu”, nr. 21 „Gheorghe Ţiţeica”, nr. 2 „Traian”, nr. 12 „Decebal” din Craiova, Şcoala cu clasele I-VIII şi Grădiniţa Coţofenii din Faţă ş.a.

„Astăzi, după cum ştiţi şi dvs., suntem pe ultimele locuri în Europa la învăţarea pe tot parcursul vieţii. Încercăm să tragem un semnal de alarmă şi să avem cât mai mulţi actori care furnizează educaţie şi, implicit, cât mai mulţi formatori, mai ales că este şi Anul Voluntariatului. Dacă în Europa 20% din cetăţeni fac voluntariat, sacrificându-şi o parte din timp pentru binele comunităţilor din care provin sau sprijinind comunităţi locale din alte ţări, la noi procentul e foarte, foarte mic. Pe aceia care se implică în acest gen de activităţi considerăm că este cazul să-i promovam şi să le aducem un omagiu în această săptămâna”, a adăugat Alexandru Stuparu.

De altfel, sloganul actualei ediţii a Festivalului este „Implică-te! Arată că îţi pasă!”, iar activităţile care se desfăşoară în săptămâna 7-12 noiembrie promovează cetăţenia activă prin acţiuni de voluntariat. Program complet al manifestărilor desfăşurate la Craiova în Săptămâna Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale poate fi consultat pe site-ul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, www.cctd.ro.

Obiectivele Festivalului:

• Încurajarea participării pe tot parcursul vieţii la actul de învăţare şi promovarea oportunităţilor de învăţare în vederea dezvoltării personale a individului şi a integrării sale socio-profesionale.

• Acţiunea sinergică a educaţiei formale, non-formale şi informale.

• Înlocuirea competiţiei cu cooperarea şi promovarea parteneriatelor pentru susţinerea procesului de învăţare continuă.

• Transfer de bune practici la nivel naţional şi european.

• Celebrarea actorilor învăţării: furnizori, formatori, participanţi la învăţare.

• Lobby pentru recunoaşterea şi susţinerea educaţiei adulţilor de autorităţile locale şi naţionale.

***

Anul european al voluntariatului îşi propune să atragă şi mai mulţi voluntari, prin masuri menite:

– să simplifice procesul prin care se pot oferi voluntari;

– să le răsplătească eforturile, de exemplu prin recunoaşterea competenţelor dobândite pe durata participării la activităţi de voluntariat;

– să amelioreze calitatea serviciilor de voluntariat, prin cursuri de formare şi corelarea abilităţilor voluntarilor cu posturi disponibile;

– să sensibilizeze publicul cu privire la importanţa voluntariatului.