Satul Oltenesc cu ocupațiile lui de altădată, în expoziție de fotografii-document la Auchan Craiova Electroputere Parc

0
1478

O filă fascinantă din istoria ocupațiilor tradiționale din lumea satului oltenesc de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, ”Ocupații tradiționale din Oltenia în fotografii document”. Expoziția care a fost deschisă publicului larg, la începutul acestui anotimp, la sediul din Craiovița al supermarketului Auchan, se găsește acum la sediul din Electroputere Parc, unde va rămâne până de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Sunt prezentate aproximativ 40 de fotografii din arhiva fotografică a Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, care surprind activități legate de muncile câmpului, creșterea animalelor, albinăritul, pescuitul, culesul din natură, prelucrarea pietrei și a fierului, etc.   

 

Expoziția a fost deschisă publicului larg, începând cu data de 23 septembrie și până pe 26 octombrie rămâne în incinta Auchan Craiova Electroputere Parc. “În expunerea <Ocupații tradiționale din Oltenia în fotografii document> sunt prezentate aproximativ 40 de fotografii din arhiva fotografică a Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, una extrem de bogată de altfel, care surprind activități legate de muncile câmpului, creșterea animalelor, albinăritul, pescuitul, culesul din natură, prelucrarea pietrei și a fierului, etc. Observați că ocupațiile tradiționale prezentate în imagini sunt legate, în principal, de caracterul economic preponderent agrar al provinciei din perioada respectivă, a mărturisit Muzeograful Maria-Diana Călin, Responsabil proiect din partea Muzeului Olteniei. Indiferent de perioadă și spațiu, și de data aceasta muzeul păstrează misiunea lui de a colecționa, tezauriza, conserva, restaurara și, în special, de a valorifica prin orice mijloace mărturiile trecutului.

Dublu impact – artistic și istoric

“Considerăm că strategia utilizată în cadrul acestei expoziții, de valorificare a patrimoniului deținut de Secția de Etnografie, este cea mai bună variantă pentru această perioadă cu restricții importante din punct de vedere sanitar și al distanțării fizice, iar găsirea soluțiilor optime de expunere în spații neconvenționale va duce la aprecierea la adevărata lor valoare a obiectelor de patrimoniu, a tehnicilor de lucru străvechi, unele dintre acestea fiind Patrimoniu UNESCO, dar și la cunoașterea rădăcinilor noastre ca popor, cât și a dimensiunii civilizației țărănești. Menirea noastră ca muzeu este de a realiza o mediere a obiectelor și contextelor acestora, de a le da un sens educativ, de a le transpune din obiecte cu valoare materială în obiecte vii, care pot spune povești pentru noile generații, a mai declarat muzeograful Maria-Diana Călin, Responsabil proiect din partea Muzeului Olteniei. Organizatorii speră să obțină și o redefinire a muzeului pentru public, aflându-ne în mijlocul unei mici <revoluții> ce va intermedia relația dintre patrimoniu și societate,  inclusiv atunci când societatea rămâne acasă. „Mulțumim publicului pentru interesul foarte mare manifestat pentru această expoziție și îl invităm în continuare să ne viziteze, să pășească în sălile expoziționale ale Secției de Etnografie, la ”Casa Băniei”, unde sunt puse în valoare în expozițiile permanente aproximativ 1000 de piese de patrimoniu, iar măsurile de siguranță sanitară prevăzute de legislația în vigoare sunt respectate cu strictețe, a mai spus muzeograful Maria-Diana Călin, Responsabil proiect din partea Muzeului Olteniei.