Șase reținuți și nouă firme urmărite penal în dosarul evaziunii de peste 9,2 milioane de lei

0
491

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pe 24 de ore a șase persoane, în urma descinderilor de luni, de la firmele Mitliv și Ambient. În plus, alți doi dintre inculpații în acest dosar sunt deja după gratii, unde ispășesc condamnări definitive tot pentru evaziune fiscală, iar față de alți trei bărbați s-a dispus măsura controlului judiciar. Mai mult, procurorii au anunțat, ieri, că au pus sub acuzare și un număr de nouă societăți comerciale implicate în „afacerea” de peste 9 milioane de lei. Aseară, persoanele reținute au fost prezentate Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Craiova au anunțat ieri că, la finalul audierilor după descinderile de la firmele Mitliv și Ambient, au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de șase inculpați: Rogojinaru Dorinel Iulian, Danilă Robert Mihail, Sfârlogea Daniel Andi, Ionescu Daniel, Tanasă Răzvan și Teacă Stelu Alin, sub acuzația de săvârșire a infracțiunilor de constituire a  unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Totodată, procurorii au anunțat că vor să ceară judecătorului de drepturi și libertăți și arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaților Etegan Adrian Gigi și Duțu Costin Viorel, care sunt deja în penitenciar unde își execută pedepsele de 7 și, respectiv, 8 ani primite în altă cauză pentru infracțiuni de evaziune fiscală și lipsire de libertate în mod ilegal. Aceștia sunt acuzați pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. De asemenea, în urma audierilor, procurorii au dispus măsura controlului judiciar față de inculpații Ulăreanu Constantin, Stănescu Mugurel și Păceană Robert Ștefan. De altfel, și Daniel Andi Sfârlogea, aflat între cei reținuți, este condamnat definitiv pentru evaziune fiscală într-un dosar în care a fost trimis în judecată în aprilie 2012, împreună cu alți patru doljeni, pentru un prejudiciu de peste 1 milion de lei. Pe 2 decembrie 2013 a rămas definitivă la ÎCCJ sentința prin care Sfârlogea a fost condamnat la 1 an și 11 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 6 ani și 11 luni (termen în care acesta se află).

Nouă firme urmărite penal

Procurorii DIICOT au mai anunțat și faptul că au pus sub acuzare societățile comerciale implicate în circuitul financiar ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului consolidat al statului cu peste 9,2 milioane lei (peste 2 milioane de euro). „Astfel, SC Mitliv Impex SRL Craiova, SC Ambient SA Sibiu, SC Serious Team Serv SRL – din comuna Oboga, județul Olt, SC Miandres SRL Craiova, SC Bocstal SRL Brădești, județul Dolj,  SC Freshener SRL  din Cârna, județul Dolj, și Ariana-Nely SRL Bristrița sunt urmărite penal pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală. Firmele de transport implicate, care au atestat cu documente falsificate că marfa a părăsit teritoriul României, SC Bădescu Com SRL Băilești și SC Sincotrans SRL Craiova, sunt urmărite penal pentru complicitate la evaziune fiscală”, se arată în comunicatul DIICOT.

Reamintim că, luni dimineața, oamenii legii au făcut şase percheziţii simultane la sediile sociale ale unor firme şi locuinţe ale unor suspecţi – trei în localităţi din Dolj, două în Craiova şi una în judeţul Olt –, fiind puse în executare 14 mandate de aducere într-o acțiune vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate specializată în evaziune fiscală. Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012, membrii grupării formate din 14 persoane au creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări şi achiziţii intracomunitare de materiale de construcţii, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei. Faţă de membrii grupării există suspiciunea rezonabilă că au acţionat conjugat în realizarea unui circuit scriptic al mărfurilor, dublat de viramente bancare similare efectuate foarte rapid, prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate. Membrii grupării s-au folosit de o societate de tip off-shore, cu sediul în Cipru, precum şi de mai multe societăţi comerciale deschise pe teritoriul României şi interpuse în circuit, în mod sistematic, pentru acumularea tuturor obligaţiilor fiscale către stat, cu consecinţa imediată a însuşirii unor importante sume de bani şi, implicit, a prejudicierii bugetului consolidat al statului. Societăţile comerciale folosite în acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariaţi, nici spaţii de depozitare, iar perioada de funcţionare era una de scurtă durată. Cu toate acestea, în acte societăţile interpuse figurau ca „furnizori” pentru beneficiarii finali ai activităţii infracţionale: societăţile SC Ambient SA Sibiu (cu punct de lucru în Craiova) şi SC Mitliv SRL Craiova.