Proiectul „Ne schimbăm realitatea”, la final / Câţiva tineri ai DGASPC Dolj au transformat, prin artă, imaginea unui colţ al Craiovei

0
419

Proiectul „Ne schimbăm realitatea”, conceput şi implementat de grupul de iniţiativă „Kaleidoscop”, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj și Primăria municipiului Craiova, a ajuns la final. Lansat de Ziua Europei, acesta s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci luni şi a propus o intervenţie cultural-europeană în spaţiul local, urmărind să contribuie la îmbunătăţirea esteticii spaţiului. Proiectul a fost cofinanţat prin programul european „Tineret în Acţiune”, subacţiunea 1.2 – Iniţiative ale tinerilor.

Un grup de tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani, aflaţi în centrele de rezidenţă ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, a participat la un atelier de învăţare şi creaţie, destinat fotografiei. După câteva sesiuni de teorie şi practică, desfăşurate în incinta DGASPC, în Parcul „Nicolae Romanescu” şi în Grădina Botanică, au fost selectate şapte dintre cele mai bune imagini realizate de tinerii din centrele de rezidenţă. Redând detalii de portret, fotografiile surprind priviri ale acestora, în diverse momente şi ipostaze. Cele şapte imagini au fost transformate în mesh-uri şi instalate, la început de toamnă, pe clădiri dezafectate, case abandonate sau pe imobile vechi şi nerefăcute din Craiova.

Pentru un timp, tinerii implicaţi în acest proiect au dobândit statutul de artişti, delectându-se în rolul de creatori. „Au fost ore de încercări, de nemulţumiri şi nedumeriri, de încântare şi încurajare, în care au învăţat să găsească unghiul bun, să potrivească luminile şi umbrele, să armonizeze momentul click-ului cu expresia căutată, perfectă. La început timizi, au căpătat curaj şi încredere cu fiecare imagine capturată. Au pus întrebări, s-au jucat cu aparatele de fotografiat. Au învăţat că dincolo de click poate sta o idee, un proiect. Au lucrat frumos şi uşor în echipă, poate şi pentru că mulţi dintre ei sunt prieteni”, povestește Alina Lungu, reprezentantul grupului de iniţiativă „Kaleidoscop”.

Ionel are 19 ani și este unul dintre tinerii din centrele de rezidenţă ale DGASPC care au participant la proiect. „Pentru mine a fost o experienţă nouă. Erau multe detalii pe care nu le luam în seamă atunci când făceam poze. Acum am învăţat să folosesc funcţiile aparatului, să fiu atent la încadrări, la felul în care cade lumina”, a mărturisit acesta. „Mă bucur că am avut ocazia să lucrez cu aceşti tineri. E plăcut să afli că există persoane dornice să se iniţieze în arta fotografică şi nu doar să facă poze pentru Facebook. La început, au considerat totul o joacă, însă pe durata atelierului au descoperit că fotografia cere atenţie, gândire, imaginaţie şi seriozitate. Dovada că au înţeles acest lucru constă chiar în fotografiile pe care le-au realizat”, a declarat Valentin Raicea, cel care le-a explicat şi povestit tinerilor din tainele artei fotografice.