Steve Jobs: Omul care a privit numai înainte

0
382

„Să fiu cel mai bogat om din cimitir nu mă interesează… Să merg noaptea la culcare spunând că am făcut ceva minunat… asta este ceea ce contează pentru mine”, spunea Steve Jobs, în “Wall Street Journal”, în 1993. Omul care a creat cea mai valoroasă companie IT a lumii la momentul actual, Apple, lansând produse care au schimbat felul în care oamenii folosesc gagdgeturile, dar şi industria PC-urilor, muzicală şi a telefoniei mobile, a încetat din viaţă miercuri, la 56 de ani, din cauza unei forme rare de cancer pancreatic, cu care a fost diagnosticat în anul 2003. Jobs a intuit perfect dorinţele oamenilor şi a avut puterea, banii şi viziunea de a pune în practică produse pe care, la început, toţi cei din jurul lui le respingeau. „Nu te poţi duce să îl întrebi pe client ce vrea şi după aceea să îi oferi acel lucru. Până vei face acel produs deja îşi va dori altceva”, spuneau „cârcotaşii” care nu aveau geniul lui.

Jobs, omagiat cu flori şi mere muşcate (logoul Apple)

Numeroşi clienţi ai Apple s-au adunat, joi, în faţa casei lui Steve Jobs din Palo Alto (California), la un altar improvizat din flori, mesaje de omagiu şi mere muşcate, care imită legendarul logo al mărcii cofondate de acesta.

Aproape 35 de milioane de microbloguri au fost înregistrate în China joi, la prânz, în memoria cofondatorului Apple, pe principalul serviciu de microblogging din ţară, Sina Weibo, în timp ce mai mulţi clienţi au mers la magazine Apple pentru a-i aduce un omagiu. Toate beculeţele care iluminau logo-urile Apple din magazine au fost stinse, în semn de respect.

În faţa unuia dintre magazinele Apple din Washington, un bărbat a depus, joi, trei calculatoare MacIntosh vechi, în mijlocul a zeci de lumânări, dispozitive iPod şi buchete de flori. „Este un omagiu pentru Steve Jobs, fără care nu aş fi devenit niciodată inginer”, a explicat el.

În Japonia, tinerii s-au adunat tot în faţa magazinelor Apple, au depus flori şi au ţinut priveghiuri. Evident, în ton cu vremurile moderne, aşa că lumânările tradiţionale au fost înlocuite cu  iPaduri şi iPhone-uri, pe care erau afişate imagini cu candele aprinse.

Europenii şi-au manifestat şi ei admiraţia faţă de părintele Apple. Momente de reculegere s-au organizat la Paris, Londra şi în alte capitale.

Gândul că va muri a fost motorul său

Posturile de televiziune din SUA au difuzat, în mod repetat, un discurs ţinut de Steve Jobs în 2005, în faţa studenţilor de la prestigioasa universitate Stanford, în care acesta le spunea ce îl inspiră să creeze. „Gândul că voi muri curând este cel mai important instrument pe care l-am găsit vreodată să mă ajute în luarea marilor decizii de viaţă. Deoarece aproape totul – aşteptările exterioare, toată mândria, toată frica de ruşine şi eşec – toate aceste lucruri dispar în faţa morţii, lăsând în urmă doar ceea ce e cu adevărat important. Gândul că vei muri este cea mai bună modalitate pe care o ştiu de a evita capcana gândului că ai ceva de pierdut. Eşti deja gol. Nu există nici un motiv să nu îţi urmezi inima”, spunea el atunci.

Moartea părintelui Apple, deplânsă şi de preşedinţi

„Nu există, probabil, un omagiu mai bun pentru reuşita lui Steve decât faptul că numeroşi oameni au aflat vestea decesului său datorită unui obiect pe care el l-a inventat”, a remarcat preşedintele american, Barack Obama. „Steve era unul dintre cei mai mari inventatori americani, suficient de curajos pentru a gândi diferit, suficient de îndrăzneţ pentru a crede că poate schimba lumea şi suficient de talentat pentru a face acest lucru”, a apreciat Obama.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, un utilizator de produse Apple, a salutat pe Twitter memoria fondatorului mărcii: „Oamenii ca Steve Jobs schimbă lumea noastră”.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a adus, de asemenea, un omagiu, pe Facebook, „uneia dintre marile personalităţi ale vremurilor noastre”, „pe cât de inspirat, pe atât de inspirator”, salutând „un foarte mare antreprenor, un mare inovator şi un actor major al revoluţiei digitale pe care o trăim”.

Averea sa şi modul cum va fi împărţită pot rămâne un mister

Steve Jobs şi soţia sa au plasat, în 2009, cel puţin trei proprietăţi în trust-uri (n.r. – administrare privată), strategie prin care cofondatorul Apple a încercat să se asigure că averea şi succesiunea nu vor fi făcute publice după moarte. Plasarea averii în trust se face printr-un contract care dă activele în încredinţare unei persoane sau firme specializate, în baza unor condiţii stricte, beneficiarul păstrând drepturile de exploatare şi orice alte venituri sau profituri aduse de respectivele proprietăţi. Nu se ştie dacă Jobs a plasat în trusturi similare şi alte active, precum acţiunile deţinute la Apple şi Walt Disney, însă procesul de succesiune ar putea rămâne, în totalitate, secret, dacă a luat astfel de măsuri. Averea lui Jobs a fost estimată, în septembrie, de revista Forbes, la 7 miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind constituită din acţiuni la Walt Disney şi Apple. Jobs şi soţia sa, Laurene, deţin, de câţiva ani, o casă în Palo Alto, California, şi alte două proprietăţi în apropiere.

Comenzile pentru cărţile despre Jobs au explodat

Biografia „Steve Jobs”, scrisă de Walter Isaacson, care va fi lansată pe 21 noiembrie, a fost cartea cea mai cumpărată (prin precomandă) de pe site, joi, în condiţiile în care, înainte de moartea cofondatorului Apple, se afla pe locul 375. Creşterea vânzărilor pentru acest titlu a fost de 37.400%, potrivit Amazon. com.

Pe locul al doilea, într-un clasament cu zece poziţii, s-a clasat „I, Steve: Steve Jobs in his Own Words”, o biografie de George Beahm – care se afla pe locul al 47.563-lea înainte de decesul lui Jobs. Cartea va intra în librării pe 8 noiembrie.

Pe locul al cincilea s-a situat volumul care prezintă secretele succesului lui Steve Jobs, „The Innovation Secrets of Steve Jobs: Insanely Different Principles for Breakthrough Success”, de Carmine Gallo, în timp ce, pe locul al şaptelea, s-a clasat „The Presentation Secrets of Steve Jobs: How to Be Insanely Great in Front of Any Audience”, de acelaşi Carmine Gallo.

Lucruri mai puţin ştiute despre Jobs

  • Steve Jobs a fost geniul care a schimbat definitiv tehnologia comunicării şi nu a avut nevoie de prea multe studii pentru a face asta. A renunţat la facultate după primul semestru şi nu s-a mai reîntors pe băncile şcolii. Mai ales că suferea de dislexie, o deficienţă de învăţare care afectează scrisul şi cititul.
  • Despre viaţa de familie, Jobs nu a vorbit prea mult. A avut trei copii cu soţia sa, Laurene Powell, dar mai are un copil, pe care a refuzat să-l recunoască şi să-i dea numele.
  • La nouă ani după ce a fondat Apple, Jobs a fost forţat să plece din companie. A vândut acţiunile Apple, cu excepţia uneia, care i-a permis să ia parte, în continuare, la şedinţele acţionarilor şi să primească rapoarte financiare. S-a întors la Apple 11 ani mai târziu.
  • Deşi era cofondator şi creierul firmei, Steve Jobs câştiga, oficial, un dolar pe lună, drept salariu.