Parteneriatul cu SUA, „un fel de Plan Marshall”

0
372

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în timpul unei întâlniri cu şase congresmeni americani, că Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea, dintre România şi SUA poate fi considerat „un fel de Plan Marshall”. „Uitându-ne la declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, dintre România şi SUA, putem concluziona că acoperă o arie largă, de la economie, la educaţie, tehnologie, cultură, astfel încât putem considera acest document ca fiind un Plan Marshall”, a spus Traian Băsescu, la începutul unei întrevederi cu congresmenii americani. El a mai afirmat că dacă România va fi capabilă să valorifice toate direcţiile care sunt fixate prin acest Parteneriat Strategic, va beneficia enorm de investiţiile americane, de sistemul educaţional american şi de nivelul de dezvoltare tehnologică al SUA. „Problema este să construim aici câteva lucruri capabile să absoarbă ceea ce se menţionează în acest document extrem de important. Este un parteneriat pentru o lungă perioadă de timp”, a apreciat şeful statului român.

La întâlnire au participat congresmenii Mike Turner, preşedintele subcomitetului pentru Forţe Strategice din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, Jeff Miller, Mike Ross, Jo Ann Emerson, Carolyz McCarty, David Scott, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, iar din delegaţia română a făcut parte consilierul prezidenţial Iulian Fota.

Planul Marshall a fost primul plan de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii şi destinat aliaţilor europeni din Al Doilea Război Mondial.