Finanţat de Comisia Europeană – În comuna Leu se va implementa proiectul Phoenix

0
405

Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova implementează proiectul multilateral Phoenix, finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Evenimentul va avea loc în comuna Leu, judeţul Dolj, în perioada 11-19 octombrie 2011.

Astfel, 30 de tineri din România, Grecia, Franţa şi Ungaria vor participa la acest proiect care este bazat pe ideea „eco-antreprenoriatului”. Definiţia acestui concept a fost dată de echipa de voluntari şi se referă la „arta de a crea lucruri noi, utile din resurse reciclabile, folosindu-ne de creativitate, imaginaţie şi munca în echipă”.

„Leu este o comuna importantă din România, unde arta şi cultura sunt reprezentate prin artizanat. Scopul echipei de proiect este acela de a consolida conştiinţa europeană în special prin dezvoltarea abilităţilor interculturale de dialog pentru aceşti tineri. Pe de altă parte, prin acest proiect,  21 de tineri veniţi din afara ţării vor împărtăşi cunoştinţele şi experienţele proprii legate de dezvoltarea sustenabilă şi importanţa ei”, se precizează într-un comunicat de presă.

Încurajarea unei atitudini pozitive

Metodele folosite vor fi: jocuri interculturale, jocuri de nume, dezbateri, prezentări publice, interviuri, educaţie între egali, învăţarea prin experienţă, jocuri de strategie şi workshop-uri active. „Ei îşi vor dezvolta creativitatea cunoscând o nouă cultură, învăţând respectul pentru cei diferiţi de ei, simţind stilul de viaţă al unei ţări străine, departe de prejudecăţi”, se mai spune în comunicat.

Obiective specifice, priorităţi ale proiectului sunt, pe de o parte, încurajarea unei atitudini pozitive faţă de respectarea activă a măsurilor specifice dezvoltării durabile la nivel european pentru  30 de tineri participanţi şi dezvoltarea abilităţilor de confecţionarea a unor obiecte de uz specifice diverselor culturi reprezentate în proiect utilizând materiale reciclabile pentru  30 de participanţi. Pe de altă parte – creşterea nivelului de informaţii despre dezvoltarea durabilă rurală prin măsuri la îndemâna tinerilor şi facilitarea dialogului intercultural între tineri din Europa din diferite medii culturale şi sociale dincolo de diferenţe, asemănări, prejudecăţi şi stereotipuri.