Premierul Dăncilă i-a trimis lui Iohannis o informare despre stadiul pestei porcine africane

0
86

În cursul zilei de vineri, 7 septembrie, la Administraţia Prezidenţială a fost depus un document privind modul în care evoluează pesta porcină africană în România, informează Ministerul Agriculturii.

„În urmă aprecierilor publice formulate de preşedintele Klaus Werner Iohannis, din dispoziţia prim-ministrului Viorica Dancilă, a fost depus la Administraţia Prezidenţială în dată de 07.09.2018 documentul cu privire la: «Aparitia si evolutia pestei porcine africane in Romania» de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Departamentul Situaţiilor Speciale de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor. Documentul conţine informaţiile referitoare la apariţia, evoluţia, modul de acţiune privind prevenirea, combaterea şi eradicarea virului pestei porcine africane”, se scrie într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculurii şi Dezvoltării Rurale (MADR), emis sâmbătă.

Pesta porcină africană evoluează în 190 de localităţi din 11 judeţe, cu un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 46 de cazuri la mistreţi, iar în total au fost eliminaţi 159.645 de porci afectaţi de boală, a informat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară – ANSVSA.

„În zona de nord-vest a României, boala evoluează în 3 judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi. În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 177 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov şi Buzău. Au fost ucişi 53.980 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 104.290 de porci. Au fost afectaţi 31 de porci mistreţi”, spune Autoritatea. ( sursa > mediafax.ro)