6, 7, 8… vine „Toamna” lui Tudor Gheorghe! Îndrăgitul nostru menestrel, cu care ne mândrim şi care ne bucură sufletele cu vocea inconfundabilă şi versurile de o muzicalitate deosebită, nu numără frunzele ce îngălbenesc şi încep să cadă. Numără, unul după altul, oraşele în care este aşteptat să vină şi în care, cu multă generozitate, Tudor Gheorghe a decis să ajungă cu turneul său…
Frumuseţea toamnei parcă nu ar fi suficientă fără muzicalitatea versurilor pe care le cântă Tudor Gheorghe. De zece ani, făcându-ne să ne simţim aproape privilegiaţi, menestrelul născut la Podari, la o aruncătură de băţ de Craiova, ne-a obişnuit să ne vestească venirea toamnei într-un mod cu totul şi cu totul special: prin vocea sa inconfundabilă, dublată de glasul viorilor.
Concertul „Toamna Simfonic” a împlinit deja zece ani de când ne încântă şi ne redescoperă toamna, acesta fiind un motiv în plus ca maestrul Tudor Gheorghe să pornească într-un turneu aniversar în marile oraşe ale ţării.
Oraşele Botoşani şi Timişoara, adăugate la turneu
Iniţial, artistul şi-a anunţat prezenţa în şase oraşe ale ţării, dar călătoria sa muzicală are şanse mari să devină mai lungă decât şi-a programat-o. Măria sa, publicul, care întotdeauna umple sălile, la spectacolele sale, a votat ca şi Timişoara să fie al şaptelea oraş pe harta turneului.
Însă numărătoarea nu s-a oprit în Banat. Cum după şapte vine opt, Botoşaniul este al optulea oraş, unde spectacolul aniversar „Toamna Simfonic” se va auzi, pe 14 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”. Tudor Gheorghe va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii de Stat din Botoşani.
Primul concert va fi la Craiova
Vă reamintim că trubadurul va începe strânsul recoltei artistice pe data de 3 octombrie, când va urca pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, scena de care îl leagă cele mai multe şi frumoase amintiri ale sale, ştiut fiind faptul că Tudor Gheorghe a împletit ca nimeni altul muzica şi actoria. După Craiova, va urma oraşul Constanţa, pe 7 octombrie (la Casa de Cultură a Sindicatelor).
Pe 10 octombrie, „Toamna Simfonic” va fi la Opera Naţională din Iaşi, iar pe 13 octombrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava.
La Botoşani, la Casa de Cultură a Sindicatelor din localitate, va ajunge pe 14 octombrie, iar pe 17 octombrie – la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj- Napoca.
Bucureştenii vor fi vizitaţi pe data de 26 octombrie, întâlnirea cu „Toamna Simfonic” fiind programată la Sala Palatului.
Pe 7 noiembrie, Tudor Gheorghe merge la Timişoara, concertul susţinându-l de pe scena Filarmonicii.
Următoarea surpriză: „Vă dau un an din viaţa mea”…
Biletele pentru concerte se pot achiziţiona de la agenţiile salilor de spectacole din fiecare oraş unde are loc spectacolul, iar pentru cel din Bucureşti – de la Sala Palatului şi de pe site-ul oficial www.tudor-gheorghe.ro.
Din respect pentru artist şi pentru spectatori, după ora 19:10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis, iar copiii peste 7 ani plătesc bilet de intrare. „Tudor Gheorghe are, în ciuda rafinatei sale tehnici, o simplitate neaoşă, o simţire pură şi pământească pe care i le dă simbioza cu trecutul şi prezentul inimii acestui popor… Tudor Gheorghe este un purtător de Românie, spun românie ca un adjectiv, în care, cum chiar cântecele sale o spun, intră şi omenia, şi hărnicia”, spunea, inspirat, George Pruteanu.
Ce va urma după turneul „Toamna Simfonic”? Echipa de PR a menestrelului, care are multe premiere în viaţa sa (de artist), dezvăluie doar că surprizele nu au fost epuizate. Deocamdată, vă putem deconspira doar un titlu de afiş a ceea ce va urma: „Vă dau un an din viaţa mea”.
***
Tudor Gheorghe s-a născut la 1 august 1945, în comuna Podari din judeţul Dolj.
A urmat Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova (azi Colegiul Naţional „Carol I”), apoi a studiat la Institutul de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966. În acelaşi an a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, pe scena căruia a debutat jucând în piesa „Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu.
Primul său recital, „Menestrel la curţile dorului”, l-a susţinut în anul 1969, cu poezii ale autorilor Lucian Blaga, Tudor Gheorghe şi Ion Barbu.
După Revoluţia din 1989, Tudor Gheorghe a revenit pe scenă, primul său concert, numit „Cântece cu gura închisă”, fiind susţinut în anul 1992. În 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei româneşti”, realizate în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
În perioada 29 mai – 4 iunie 2006, Tudor Gheorghe a susţinut la Sala Palatului din Bucureşti o serie de şapte concerte, intitulată „Săptămâna risipitorului de frumuseţi”: „Primăvara simfonic”, „Toamna simfonic”, „Petrecere cu taraf”, „Diligenţa cu păpuşi”, „În căutaea dorului pierdut”, „Iarna simfonic”, „Vara simfonic”.
Printre albumele lansate de Tudor Gheorghe de-a lungul timpului se numără „Viaţa lumii” (1974), „Veniţi, privighetoarea cântă” (1976), „Reîntoarcerea” (1999), „Suflet De Român” (2000), „Primăvara. Simfonic” (2001), „Toamna. Simfonic” (2001), „Iarna. Simfonic” (2003), „Diligenţa cu păpuşi” (2003), „Cu Iisus în celulă” (2005), „Vara. Simfonic” (2006), „Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos” (2007), „La margine de imperii” (2013) şi „Mahalaua Mon Amour” (2013).
Tudor Gheorghe a primit, în noiembrie 2009, din partea preşedintelul României, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.
De asemenea, în decembrie 2011, artistul a primit titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de Senatul Universităţii din Craiova.