Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) desfăşoară în această perioadă campania “Pacient pentru România – 6% pentru Sănătate!”, un demers prin care încearcă să atragă din nou atenția autorităților sanitare asupra faptului că Sănătatea are nevoie de o finanțare corespunzătoare pentru a acoperi principalele priorități – servicii de calitate, tratament inovativ și salarizarea personalului medical.
În cadrul campaniei sunt adunate semnături de susţinere a demersului de alocare a 6% din PIB pentru sănătate, iar la finalul campaniei va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi parlamentari şi oficiali din sănătate. Potrivit reprezentanţilor COPAC, România se află printre ultimele ţări în Europa din punct de vedere al fondurilor alocate Sănătăţii.
„Ca pacienți români ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate și terapii inovatoare în prezent, să nu fim nevoiți să întrerupem tratamentul sau să modificăm schema terapeutică în funcție de ce găsim în farmacii. Ne dorim sã avem acces la investigații, monitorizare și servicii medicale în măsura în care avem nevoie și atunci când avem nevoie. Ne dorim să avem personal medical bine pregătit. Pentru ca toate aceste lucruri să nu rămână doar un vis îndepărtat, sistemul de sănătate are nevoie de bani și de o politică coerentă. Până acum ne-am ocupat ca sistemul să supraviețuiască. De acum înainte ne dorim să existe condiții decente în sistemul de sănătate. Ne dorim ca pacienți să nu mai fim tratați ca pacienți de mâna a doua a Europei. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanțare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordarea procentului de 6% din PIB către sănătate”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
Caravana ajunge la Craiova pe 10 septembrie
În continuare, accesul la servicii medicale și tratament este vital pentru bolnavii cronici, iar, dacă acestea nu sunt reglementate și statuate printr-un cadru legislativ coerent, situaţia ar putea devein alarmantă pentru pacienți. Potrivit COPAC, acest demers – caravana 6% din PIB pentru Sănătate – reprezintă un pas pentru a crea un sistem de sănătate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum și ale medicilor. Medicii susţin statul ar trebui să se implice mai mult în Sănătate și ar fi necesar un studiu pentru a se afla costul real al serviciilor medicale și nevoia de fonduri în sistem.
Caravana COPAC este prezentă în luna septembrie în cinci orașe din țară în vederea strângerii de semnături privind alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. Prima oprire a fost la București, în Piața Universității, pe 2 septembrie, după a urmat Cluj – 3 septembrie, şi în continuare Craiova – 10 septembrie, Timișoara – 18 septembrie și Iași – 25 septembrie. La Craiova se va organiza o dezbatere a factorilor de decizie din Sănătate şi Administraţie, joi – 10 septembrie, la Hotel Plaza, începând cu ora 12.00.
În România se înregistrează cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate
În România se înregistrează cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate, în timp ce numărul investigaţiilor RMN şi CT, precum şi al mamografiilor, este cel mai mic din UE, potrivit unui raport al OECD şi al Comisiei Europene.
Nici din punct de vedere al numărului de cadre medicale spitalele româneşti nu stau foarte bine. În Uniunea Europeană, numărul doctorilor la mia de locuitori varia, în 2012, de la 6,2 doctori în Grecia, 4,9 în Austria şi 4,4 în Lituania, la 2,5 în România şi Slovenia şi 2,2 în Polonia, după cum arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi al Comisiei Europene. În ceea ce priveşte asistentele, media europeană este de opt la 1.000 de locuitori, conform datelor din 2012. În Danemarca, sunt 15,4 asistente la mia de locuitori, în Finlanda – 14,1, iar în Irlanda – 12,6. România se situează şi la acest capitol printre codaşe cu 5,8 asistente la 1.000 de locuitori. Cele mai multe consultaţii anuale raportat la numărul de locuitori se înregistrează în Ungaria, Slovacia, Cehia şi Germania, România aflându-se pe locul 19 în UE.