Cercetători români au realizat experimente în cadrul instalației GELINA

0
367
Cercetătorii din întreaga Europă vor putea beneficia în prezent de mai multe oportunități de a utiliza instalațiile de ultimă generație ale Centrului Comun de Cercetare: după o primă rundă a inițiativei privind accesul deschis, în cadrul căreia au fost prezentate aproximativ 100 de propuneri eligibile din partea a 92 de institute de cercetare, noi laboratoare ale serviciilor interne pentru știință și cunoaștere ale Comisiei sunt în prezent disponibile pentru cercetătorii externi, care vor putea, de asemenea, să realizeze experimente în domeniul soluțiilor energetice cu zero emisii și al securității nucleare.
Prin această inițiativă, JRC urmărește să impulsioneze cercetarea științifică și competitivitatea, precum și să intensifice cooperarea dintre cercetătorii europeni.Din 2017, când Centrul Comun de cercetare (JRC) și-a deschis pentru prima dată laboratoarele, cercetători din 21 de țări ale UE și din 3 țări învecinate au realizat experimente în 12 dintre laboratoarele JRC situate la Geel (Belgia), la Ispra (Italia) și la Karlsruhe (Germania). Inițiativa va include de această dată și localitatea Petten (Țările de Jos), care găzduiește laboratoarele de cercetare ale JRC în domeniul energiei și al transporturilor. Cercetătorii din țările UE și din țările asociate la programul de cercetare Orizont 2020 sunt invitați să prezinte propuneri până la 30 septembrie.
Laboratoare deschise pentru testări legate de noi combustibili și de securitatea nucleară
Două instalații consacrate dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen sunt deschise acum în Petten: instalația de testare a rezervoarelor de gaz de înaltă presiune și instalația de testare a pilelor de combustie și electrolizoarelor. Hidrogenul reprezintă unul dintre cei mai promițători combustibili alternativi, întrucât nu produce emisii de dioxid de carbon. Cu toate acestea, tehnologia se află încă într-un stadiu incipient și trebuie să dezvoltată pentru a putea fi utilizată în locul combustibililor fosili tradiționali. La Petten, cercetătorii vor realiza experimente cu pile de combustie și rezervoare de gaz în diferite condiții de mediu. „JRC deschide, de asemenea, la Karlsruhe, două laboratoare de ultimă generație, concepute pentru cercetarea în domeniul materialelor actinide. Elementele actinide reprezintă baza tehnologiilor nucleare, precum cele din domeniul energiei, al explorării spațiului sau al tratamentelor medicale. Oamenii de știință vor putea realiza cercetări exploratorii, contribuind astfel la dezvoltarea de noi echipamente sau materiale nucleare”, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. 
Măsurători ce contribuie la sporirea securității reactoarelor nucleare
Începând din luna septembrie, JRC va pune, de asemenea, la dispoziție mai multe dintre instalațiile sale europene de la Geel consacrate măsurării datelor privind reacția nucleară și dezintegrarea radioactivă. Aceste măsurători contribuie la sporirea securității reactoarelor nucleare și a manipulării deșeurilor nucleare, precum și la ameliorarea protecției radiologice a cetățenilor și a mediului. Deschiderea noilor instalații reprezintă urmarea succesului obținut în primii doi ani de punere la dispoziție a infrastructurii de cercetare a JRC, și anume 12 proiecte finalizate și peste 30 aflate în curs de desfășurare. Rezultatele primelor experimente au deja un impact.
Militarii din cadrul misiunilor de menținere a păcii pot primi mai multe informații
De exemplu, cercetătorii din Țările de Jos au realizat experimente utilizând cea mai mare bară de presiune Hopkinson din lume în Laboratorul european de verificare a structurilor de la Ispra. Acest aparat a fost necesar pentru testarea rezistenței la detonări sau explozii a cărămizilor de pământ de tip „adobe bricks”. Structurile din astfel de cărămizi se găsesc în toată lumea, inclusiv în zonele implicate în conflicte militare sau predispuse la catastrofe naturale. Grație rezultatelor acestor experimente, militarii din cadrul misiunilor de menținere a păcii pot primi, în prezent, mai multe informații cu privire la nivelul de protecție de care pot beneficia în clădirile în care își desfășoară activitatea. „Cercetători români din domeniul nuclear au realizat experimente în cadrul instalației GELINA a JRC de la Geel, care este utilizată pentru a măsura, cu un nivel foarte ridicat de precizie, comportamentul neutronilor. Deoarece neutronii reprezintă o componentă-cheie a reacțiilor nucleare, datele precise sunt esențiale pentru succesul tehnologiilor nucleare de vârf – de la cele utilizate pentru tratarea eficientă și orientată a cancerului, până la cele care produc energie sigură cu deșeuri minime”, se mai spune în comunicat. 
Pe site-ul JRC a fost creat un portal public special care conține informații cu privire la toate aspectele legate de inițiativa privind accesul deschis la infrastructura de cercetare a JRC, inclusiv publicarea cererilor de propuneri, informații privind condițiile și criteriile de acces, precum și procesul de transmitere a candidaturilor. JRC nu va obține niciun profit ca urmare a deschideri instalațiilor sale pentru utilizatori externi.