Malta, martie – aprilie 2017
La finele lunii martie, mai exact pe 29, Regatul Unit a declanşat articolul 50, marcând începutul unor lungi negocieri cu UE. Una dintre cele mai importante chestiuni este situaţia britanicilor ce locuiesc în UE şi cea a cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Propunerea de rezoluţie ce a fost deja votată cere un tratament corect al acestora şi spune că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul şi drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocităţii, echităţii şi nediscriminării, mai arată textul.
La sfârşitul lunii martie a avut loc Congresul PPE, în Malta. Timp de două zile, pe faimoasa insulă malteză, în localitatea Saint Julians, 2000 de invitaţi din 40 de ţări, au dezbătut viitorul Uniunii Europene. Gazdele evenimentului au fost: liderul Partit Nazzjonalista – Simon Busuttil, preşedintele PPE – Joseph Daul, secretarul general al PPE – Antonio Lopez-Isturiz şi, nu în ultimul rând, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European – germanul Manfred Weber. PPE este cel mai mare şi cel mai influent partid politic la nivel european , care include în prezent 79 de partide şi parteneri din 41 de ţări.
Congresul de la Malta a fost unul dedicat adoptării unor documente ce vizează poziţia PPE cu privire la viitorul Europei, cu accent pe politica externă şi de securitate precum şi pe realităţile economice şi digitale. Deschiderea Congresului PPE a coincis cu activarea Art. 50 privind Brexit, pe 29 martie fiind declanşat oficial procesul de părăsire a UE de către prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May. Drept urmare mulţi dintre liderii prezenţi la eveniment au vorbit despre acest subiect.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a subliniat, în intervenţia sa că PPE este cea mai importantă forţă politică din Europa. Cancelarul a reiterat că valorile PPE sunt soluţia pentru problemele complexe cu care se confruntă astăzi Uniunea. Apărarea libertăţilor fundamentale, solidaritatea şi principiul subsidiarităţii trebuie să ghideze răspunsurile la actualele provocări. Referitor la Schengen ea a spus „Nu vrem să ne izolăm în timp ce căutam posibile soluţii la integritatea noastră teritorială… Dacă vrem să protejăm graniţele noastre, avem nevoie de o forţă de poliţie comună”.
Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că UE a vindecat rănile celui de-Al Doilea Război Mondial. El a spus că există diverse provocări care au generat creşterea populiştilor, dar a avertizat că aceştia aduc soluţii simpliste pentru probleme complexe. Astăzi, prin PPE se subînţeleg valorile europene, ale democraţiei şi ale statului de drept, iar cetăţenii europeni trebuie sa creadă in PPE tocmai din acest motiv. „Proiectul european trebuie explicat şi promovat. Nimeni nu trebuie sa se îndoiască ca lucrând pentru PPE, lucram pentru o Europa mai bună.”
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că doar o „Europă unită poate fi o Europă suverană… Brexit ne-a făcut mai hotărâţi şi mai uniţi decât înainte“. El a subliniat importanţa unităţii pentru viitor şi a încurajat delegaţii să conteste populiştii: „Populismul este opusul unităţii moderne. Cuvinte ca demnitate şi mândrie trebuie să se întoarcă în dicţionarul nostru politic”.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că Europa nu a avut niciodată mai multă nevoie de unitate decât acum. El a spus că Europa a fost torturată de conflicte, dar a reuşit să aibă o perioadă de 60 de ani de pace datorită acestei Uniuni: „Acum avem Brexit, la câteva zile de la sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţare. Acesta este un nou început pentru ceva mai puternic şi mai bun. Acesta nu este sfârşitul”.
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a reiterat forţa PPE în Europa reamintind victoria sa şi a colegilor Juncker şi Tusk în competiţia pentru conducerea principalelor instituţii europene. A mai precizat că stabilitatea Uniunii este printre principalele responsabilităţi ale noastre, importantă pentru soluţionarea provocărilor pe care le are de înfruntat UE.
Manfred Weber, preşedintele Grupului PPE din cadrul Parlamentului European, a subliniat imporţanta proiectului european pentru menţinerea păcii în Europa timp de 60 de ani, o dovada clară a succesului acestui demers. Referindu-se la Turcia, Preşedintele Weber a transmis un mesaj clar: „Adevărul este că Turcia nu va putea niciodată să devină membru plin al Uniunii Europene”. Turcia şi UE vor putea deveni „parteneri apropiaţi”.