Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri atenţionări cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pentru zonele deluroase şi montane, precum şi în Transilvania, Moldova şi Maramureş.
Prima atenţionare a meteorologilor a intrat în vigoare ieri, la ora 13.00 şi a expirat la ora 20, fiind afectate regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice şi zonele de munte. Astfel, ieri, îndeosebi în zonele deluroase şi montane, precum şi în Transilvania, Moldova şi Maramureş, temporar instabilitatea atmosferică a fost accentuată şi s-a manifestat prin vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă au depăşit local 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp. Astfel de fenomene au fost în cursul serii şi în regiunile sudice, dar pe arii mai restrânse.
Totodată, începând de ieri de la ora 20.00, va intra în vigoare o altă atenţionare cod galben de vijelii, valabilă de data aceasta până astăzi dimineaţă la ora 08.00. Meteorologii avertizează că în sudul şi estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Moldovei, Carpaţii Orientali şi Meridionali, şi în jumătatea nordică a Munteniei şi Olteniei, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.
De asemenea, în după-amiaza zilei de astăzi, local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi. În sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei temperaturile maxime se vor situa în general între 34 şi 36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Începând de mâine, treptat valul de căldură se va extinde şi se va intensifica.