Astăzi, sesiune extraordinară la Parlament

0
109

plenCamera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate, marţi, în sesiune extraordinară pentru a discuta ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută de Guvern, printre care cele referitoare la pensiile speciale, plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului şi majorarea salariilor pentru poliţişti şi personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, informează Agerpres.

Ședinţele de plen sunt programate pentru ora 15,00, conform unui anunţ făcut, luni, de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. El a precizat că la Camera Deputaţilor şi la Senat vor fi luate în discuţie ordonanţele de urgenţă cu care sunt sesizate în calitate de primă cameră.

 Vineri, Guvernul a adoptat mai multe proiecte de acte normative, printre care şi o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

De asemenea, actul normativ prevede că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, se arăta într-un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.

Guvernul preciza că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării acestei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost plafonată la 8.500 de lei lunar, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate tot în şedinţa de vineri. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât şi pentru situaţiile ulterioare.

“Conform noii prevederi, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, respectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei”, prevede ordonanţa.

Executivul arăta că, la nivel naţional, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, circa 1.100 încasează sume care depăşesc 9.000 lei.

O altă decizie luată vineri de Guvern şi care va ajunge în dezbaterea Parlamentului este majorarea salarială de până la 15% din salariul de bază pentru poliţişti şi personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

“Majorările salariale se aplică astfel: poliţiştii din MAI şi unităţile/instituţiile/structurile aflate în subordinea sa beneficiază de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie. Personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, beneficiază de majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază”, anunţa Executivul. Măsurile nu se aplică personalului care a beneficiat de majorări potrivit Legii 250/2016 privind aprobarea OUG 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG 57/2015.