Artiştii Filarmonicii „Oltenia”, îndelung aplaudaţi la concertele din turneul în Italia

0
230

Nu mai puţin de opt concerte, îndelung aplaudate, a susţinut Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova în cadrul turneului artistic efectuat în Italia, în perioada 18 iulie – 2 august a.c. Rod al reluării legăturii, după mai bine de trei ani, cu Associazione Culturale „Il Cineocchio”, turneul a vizat regiunea Abruzzo, iar două dintre concerte au avut loc la Castel d’Aiano (în apropiere de Bologna). Muzica artiştilor Filarmonicii „Oltenia” a fost pe gustul nu numai al italienilor, ci şi al românilor – aflaţi, după cum se ştie, în număr mare în Italia –, nu puţini venind să-i cunoască, să-i asculte şi să-i felicite. Un al turneu al Orchestrei Simfonice craiovene urmează să aibă loc în Franţa, între 18 şi 25 septembrie a.c., după cum a precizat Vlad Drăgulescu, managerul instituţiei.

Deşi, în ultimii ani, au mai susţinut concerte în Italia, odată cu turneul recent efectuat artiştii Filarmonicii „Oltenia” au reluat colaborarea cu regiunea Abruzzo şi cu Associazione Culturale „Il Cineocchio”. Primele două concerte din cadrul turneului s-au desfăşurat însă în Castel d’Aiano – localitate aflată în apropierea oraşului Bologna –, iar restul de şase au avut loc în frumoasa regiune Abruzzo, în oraşe precum Vasto, Cupello ş.a.

Au încântat publicul cu opusuri spaniole pentru chitară şi orchestră

În Castel d’Aiano, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, cu maestrul Massimo Alessio Taddia la pupitrul dirijoral, a participat la cele două seri de gală ale Concursului de Chitară. Repertoriul a cuprins atât lucrări pentru chitară şi orchestră aparţinând compozitorului spaniol Joaquin Rodrigo, cât şi lucrări simfonice pentru orchestră de W.A. Mozart.

«Interpretarea lucrării „Concierto de Aranjuez” pentru chitară şi orchestră de către tânărul solist Giovanni Maselli a impresionat publicul. Un alt moment important l-a constituit tot o lucrare de Joaquin Rodrigo – „Fantasia para un gentilhombre” pentru chitară şi orchestră, solist fiind, de această dată, Giordano Passini. Emoţionantă a fost şi participarea, în a doua seară, a „Eon” Guitar Quartet, care a interpretat „Concierto andaluz” pentru patru chitare şi orchestră, lucrare tot de Joaquin Rodrigo», a povestit muzicianul Elvis Ciuculescu, artist instrumentist (violoncel) şi şef Secţie Orchestră în cadrul Filarmonicii „Oltenia”. Opusurile spaniole au fost completate de două lucrări celebre ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart (Uvertura operei „Nunta lui Figaro”, K. 492, şi Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, „Jupiter”) şi Felix Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „Visul unei nopţi de vară”).

Violonistul Cristian Pintilie, „o prezenţă foarte bine primită”

Cu prilejul concertelor susţinute în regiunea Abruzzo, pe lângă unele dintre aceste lucrări au mai fost interpretate creaţii de Ludwig van Beethoven (Uvertura „Coriolan”, op. 62, şi Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60) şi Gioacchino Rossini (Uverturile operelor „Bărbierul din Sevilla” şi „Cenuşăreasa”).

«O prezenţă foarte bine primită de public a fost cea din ultimul concert de la Vasto a violonistului Cristian Pintilie, care a interpretat Romanţa nr. 2 în Fa major pentru vioară şi orchestră, op. 50, de Beethoven, şi „Melodii lăutăreşti” pentru vioară şi orchestră, op. 20, de Pablo de Sarasate», a mai subliniat violoncelistul Elvis Ciuculescu.

La toamnă vor concerta, timp de o săptămână, în Franţa

De la concertele muzicienilor craioveni n-au lipsit nici românii, aflaţi, după cum se ştie, în număr foarte mare în Italia. Câteva familii chiar au dorit să-i cunoască personal şi să-i felicite pe artişti. În toamnă, aceştia se vor îndrepta spre o altă ţară în care comunitatea de români nu este deloc mică. E vorba de Franţa, unde Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” va efectua un turneu de o săptămână, în perioada 18-25 septembrie.