Poftiţi la carnavalul veneţian! Măşti şi gondole în centrul Craiovei

0
443

Oraşul romantismului şi al îndrăgostiţilor, una dintre cele mai populare destinaţii din lume, atrăgând anual milioane de turişti, „oraşul plutitor”, cu o întinsă reţea de canale fascinante, cu o arhitectură uimitoare şi muzee deosebite, superba Veneţie este adusă, zilele acestea, în faţa publicului craiovean cu ceea ce are ea mai spectaculos: carnavalul – magică sărbătoare organizată, an de an, undeva prin luna februarie. Ne propune un periplu veneţian Muzeul Olteniei, prin intermediul unei expoziţii de fotografie avându-l ca autor pe Valdi Romanovici, craiovean de origine, în prezent stabilit în Italia. Vernisajul a avut loc ieri, fiind primul eveniment găzduit de Secţia de Istorie-Arheologie a muzeului după amplele lucrări de consolidare, restaurare şi modernizare desfăşurate aici încă din toamna anului 2009. Intitulată „Carnaval la Veneţia”, expoziţia cuprinde 76 de imagini ce prezintă îndeosebi personaje şi măşti, dar şi peisaje, şi va putea fi vizitată până spre sfârşitul lunii septembrie.

„Bine aţi revenit la Secţia e Istorie-Arheologie” le-a urat, ieri, primilor vizitatori ai expoziţiei „Carnaval la Veneţia” Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, precizând că lucrările de consolidare, restaurare şi modernizare a sediului din strada „Madona Dudu” nr. 14 s-au încheiat cu numai două luni în urmă. «Practic, suntem la prima expoziţie temporară pe care o organizăm aici, în clădirea recent reabilitată. Vizitatorii vor avea posibilitatea să admire această foto-expoziţie, dar, în acelaşi timp, şi această bijuterie arhitectonică, o clădire monument istoric», a adăugat Florin Ridiche.

Simona Gheorghe: „Propunem craiovenilor o expoziţie de vară, plină de culoare”

Deschisă în holul principal şi în lapidariumul Secţiei de Istorie-Arheologie a muzeului craiovean, expoziţia „Carnaval la Veneţia” s-a concretizat în urma iniţiativei Laboratorului de Restaurare-conservare din cadrul instituţiei, a cărui echipă este coordonată de Ţuţu Bărbulescu. Şi nu întâmplător: autorul fotografiilor, Valdi Romanovici, craiovean de origine, şi-a desfăşurat activitatea aici în urmă cu aproximativ 40 de ani, ca restaurator pictură, în prezent fiind stabilit la Milano, în Italia, unde continuă să îşi facă meseria, fără a renunţa însă la pasiunea sa pentru fotografie.

„Propunem craiovenilor o expoziţie de vară, plină de culoare, pentru care îi mulţumim domnului Valdi Romanovici, fost membru al echipei Laboratorului de restaurare-conservare al Muzeului Olteniei. Sunt 76 de imagini, toate realizate de domnia sa, atât ale oraşului Veneţia, dar cele mai multe sunt măşti şi personaje surprinse cu prilejul carnavalului. Este un eveniment cu rădăcini foarte vechi. Prima atestare documentară ca sărbătoare publică se păstrează din anul 1296. A avut un moment de stingere în secolul al XVIII-lea, dar începând cu anul 1979 a revenit în forţă, Guvernul italian făcând toate eforturile pentru a reînvia tradiţia oraşului”, a precizat Simona Gheorghe, restaurator în cadrul Muzeului Olteniei, invitându-i pe craiovenii pentru care carnavalul veneţian rămâne deocamdată doar un vis frumos să nu rateze această expoziţie spectaculoasă, plină de culoare.

***

„După aproximativ doi ani, cât a durat reabilitarea acestui monument istoric, încercăm, prin această expoziţie, şi reînvăţăm publicul craiovean să treacă din nou pragul Secţiei de Istorie-Arheologie a muzeului nostru”, a mai spus managerul Florin Ridiche, precizând că programul de vizitare este de marţea până duminica (lunea – închis), între orele 12.00 şi 20.00. Un bilet costă 3,64 de lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei: „Este o expoziţie interesantă, care prezintă multe elemente ale acestui eveniment cultural de importanţă internaţională – carnavalul de la Veneţia. Calitatea fotografiilor este deosebită. Sperăm ca în această perioadă de vară, caniculară, publicul să vină să admire Veneţia chiar la noi în Craiova. Expoziţia va rămâne deschisă timp de aproximativ două luni, până când, tot aici, vom inaugura Salonul Naţional de Restaurare”.

Proiectul „Consolidare, restaurare şi modernizare la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova” a demarat  la 12 octombrie 2009, are ca dată de finalizare 12 decembrie 2012 şi o valoare de peste 25 de milioane de lei. Potrivit managerului instituţiei, Florin Ridiche, în prezent aici se pun la punct detaliile amenajării viitoarei expoziţii permanente. „Sperăm ca lucrările să înceapă cât mai curând, ori cu ajutorul fondurilor europene, ori cu bani alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean Dolj. De altfel, autorităţile tutelare au făcut eforturi deosebite de a pune în valoare această clădire şi, în general, întreg Muzeul Olteniei. În momentul de faţă avem pregătit proiectul viitoarei expoziţii permanente de istorie-arheologie şi sperăm ca în scurt timp să redeschidem muzeul pentru public”, a adăugat acesta, fără a putea avansa o dată la care clădirea va fi inaugurată. „E foarte dificil, trebuie să vedem exact care sunt posibilităţile de finanţare”, a mai spus managerul.