Pentru adulţii cu handicap din zona Filiaşi – Centrul de recuperare al DGASPC va fi extins cu 15 locuri

0
628

În vremuri dificile cum sunt cele pe care le trăim, în care banii sunt drămuiţi, iar achiziţiile plafonate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj reuşeşte să mai facă şi investiţii. În această perioadă, instituţia se ocupă de extinderea Modulului „Sfântul Dumitru” de la Filiaşi, dedicat persoanelor adulte cu handicap, unde cererile sunt tot mai multe, şi sprijină înfiinţarea unui centru pentru copiii cu autism. Prima investiţie este realizată cu fonduri de la Consiliului Judeţean, pe când, pentru cea de-a doua, s-a apelat la fonduri europene şi la parteneriatul cu un ONG care se ocupă de copiii cu această afecţiune.

Inaugurat în urmă cu trei ani, Modulul „Sfântul Dumitru” de la Filiaşi, dedicat persoanelor adulte cu handicap, va fi extins anul acesta cu încă 15 locuri, pentru a face faţă solicitărilor tot mai mari din zonă. „Modulul «Sfântul Dumitru» are în componenţă trei centre: Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu «Suntem egali cu voi», Centrul de recuperare şi reabilitare pentru persoanele adulte cu handicap «O viaţă deschisă», care are o capacitate de 50 de locuri, şi Centrul de recuperare şi reabilitare pentru persoanele cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou», care, în prezent, dispune de 35 de locuri. Pe acesta intenţionăm să-l extindem cu 15 locuri, astfel încât să ajungem şi aici la o capacitate de 50 de locuri. Asta înseamnă că, în total, la Filiaşi vor fi disponibile 100 de locuri, care, sperăm noi, vor satisface cererea din zonă”, a explicat directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu.

Imobilul cel nou, gata până la sfârşitul anului

Cum clădirea necesară extinderii centrului există deja, fiind preluată de la Mitropolia Olteniei, DGASPC a trebuit să facă rost doar de sumele necesare reabilitării şi dotării ei, ceea ce nu înseamnă, însă, puţin lucru. „Aici ne-a ajutat Consiliul Judeţean, adică instituţia care ne sprijină de fiecare dată când avem nevoie. Lucrările au fost demarate de câtva timp, aşa că sperăm ca imobilul să fie dat în folosinţă până la finele anului. Vreau să subliniez că şi aici condiţiile vor fi la fel de moderne ca şi la centrele care funcţionează în prezent, pentru că nu ne permitem să facem nici un fel de rabat la calitate. Vorbim de camere de două şi trei locuri, cu grup sanitar propriu şi sisteme de alarmare la nevoie, plus alte dotări necesare ocrotirii unor persoane cu handicap în regim de permanenţă”, a completat directorul Florin Stancu.

***

Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu: „ Un al doilea proiect demarat anul acesta, de data aceasta în colaborare cu o fundaţie – pentru că fondurile europene puse la dispoziţie în 2011 s-au adresat îndeosebi societăţii civile, ONG-urilor, noi nefiind beneficiari eligibili – se referă la copiii cu autism. Proiectul este tot în curs de implementare şi are două componente. Prima se referă la formarea de specialişti pentru lucrul cu copilul autist – şi vorbim de aproximativ 14 specialişti, pe diferite specializări, din cadrul instituţiei noastre, care vor fi formaţi. În al doilea rând, instituţia noastră va pune la dispoziţia fundaţiei un spaţiu, care urmează să fie dotat prin intermediul proiectului cu finanţare europeană, special pentru a răspunde nevoilor de recuperare ale copilului cu autism. Sperăm ca până la sfârşitul anului să devină funcţională şi această componentă, care ne lipsea. Noi lucram şi până acum cu copilul cu autism, dar fără a avea dotările speciale şi un spaţiu cu destinaţie exclusivă”.