Egalitate de şanse în Educaţie? Elevii doljeni vor continua să înveţe în şcoli fără apă şi grupuri sanitare

0
359

Au început pregătirile pentru noul an şcolar. Lucrările sunt realizate din bugetul de cheltuieli al fiecărei unităţi şi se rezumă, în majoritate, doar la igienizare şi mici reparaţii interne. Prin urmare, nici de această dată nu se vor rezolva problemele legate de autorizarea sanitară şi de finalizarea investiţiilor de amploare începute în urmă cu trei-patru ani. În prezent, sunt cel puţin 20 de şantiere deschise din 2007, datorii colosale către constructori şi sute de clădiri fără autorizaţie de funcţionare.

Cele mai multe unităţi de învăţământ neautorizate pentru că nu au condiţiile minime de confort. Pentru anul şcolar trecut, în urma controalelor derulate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj din 835 de imobile verificate doar 298 au primit autorizaţie de funcţionare. Şi asta pentru că o parte din unităţile de învăţământ funcţionează în clădiri care nu au fost construite să funcţioneze ca şcoli sau grădiniţe. Grupurile sanitare reprezintă şi ele o problemă acută, mai ales în mediul rural. Sunt insuficiente, raportat la numărul de şcolari, nu există separeuri pentru fete şi băieţi, şi de multe ori arată necorespunzător, wc-urile fiind improvizate şi la o groapă simplă degradată. Apa curentă lipseşte cu desăvârşire. În plus, sunt situaţii în care în aceeaşi clădire funcţionează şi şcoală şi grădiniţă, iar intrările nu sunt separate. Aceste probleme nu se pot rezolva doar din banii prevăzuţi în bugetul de cheltuieli, prin urmare reprezentanţii DSP Dolj se vor întâlni şi la controlale pe care le vor derula în această lună tot cu aceleaşi neajunsuri.

Datorii de 925.000 de lei din 2007

În privinţa derulării unor noi lucrări de reabilitare sau consolidare în multe cazuri sunt doar proiecte de viitor. Clădirile unităţilor de învăţământ de prestigiu din Craiova rămân amprentate în continuare de trecerea timpului. Nu sunt bani nici pentru continuarea şantierelor deschise ridicarea unor noi grădiniţe, şcoli şi campusuri, pentru care datoriile acumulate depăşesc nouă miliarde de lei vechi. O parte din şantiere au fost deschise în 2007. La Ciupercenii Noi a început, în perioada menţionată, ridicarea unei grădiniţe. Într-o primă fază s-au cheltuit 604.000 lei, apoi nu au mai fost alocaţi alţi bani. Lucrările au fost sistate, de mult timp. Pentru a fi însă duse la final ar mai fi nevoie 335.000 de lei. Şi în satul Brabeţi din comuna Daneţi, dar şi la Desa au fost proiectate astfel de obiective, tot în 2007. Dar nici acestea nu au fost finalizate. Pentru a fi date în folosinţă ar mai trebui alocaţi, cel puţin 100.000 de lei, pentru fiecare construcţie. Aceeaşi situaţie este şi în satul Ţandăra din comuna Goieşti. În această localitate au fost proiectate o grădiniţa şi şcoală nouă, în anul 2009.  Cele două şantiere aşteaptă pomparea unei diferenţe de 120.184 de lei pentru a se finaliza. În comuna Bârca, în anul 2008, a început construcţia unei clădiri-sediu pentru Liceul Teoretic „Adrian Păunescu”. S-a lucrat de 413.000 de lei, dar mai este nevoie de o diferenţă peste 270.000 lei.

Campusuri abandonate

Campusurile şcolare au reprezentat şi ele proiecte grandioase, începute în 2008. Au fost abandonate pe parcurs. O astfel de construcţie a început la liceul din Bechet, dar lucrările au fost sistate din lipsa banilor. Şi la Grupul Şcolar „George Bibescu” din Craiova s-a întâmplat acelaşi lucru. Pentru campusul de la Băileşti, s-a încheiat contractul pentru licitaţia lucrărilor. Iar la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” s-a realizat doar licitaţia pentru documentaţia tehnică.

Reabilitări în coadă de peşte

Nici la capitolul reabilitări şi reparaţii capitale, lucrările începute de ani buni nu au fost finalizate. Şi aici putem da exemplu Şcoala Dobroteşti, care, în 2008, a intrat în proces de reabilitare. Au fost investiţi 333.000 de lei. Mai este necesară o diferenţă de 146.000 de lei. Nu sunt însă semnale că banii ar putea intra în conturile unităţii de învăţământ nici în acest an. Şi Şcoala de Arte şi Meserii din Valea Stanciului a început, în 2007, lucrările de consolidare. Au fost oprite tot din lipsa banilor. Ar mai trebui 138.000 de lei pentru a le finaliza, dar nu există alternative. Chiar dacă multe şantiere nu au fost finalizate, proiecte de reparaţii capitale au fost începute însă şi anul trecut, la Liceul Ştefan Odobleja, la Grupul Şcolar „Electroputere” din Craiova, dar şi la Şcoala Gubaucea din comuna Vela. Şi aceste unităţi de învăţământ au trecut însă pe lista de aşteptare a fondurilor pentru a continua proiectele începute. Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj de la compartimentul reabilitări în acest an, s-a achitat doar suma de 95.000 de lei pentru Liceul din Bârca. Banii au fost obţinuţi însă prin hotărâre judecătorească