Comuna LEU : O parte din cetățenii comunei nu mai aruncă deșeurile la întâmplare

0
574

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deseurilor ECODOLJ reprezentată prin director Adela Plăcintescu, împreună cu primarul comunei Leu, Iulian Cristescu și cu reprezentatul Iridex Group Salubrizare, Ciobanu Sorin, au mers ieri pe teren în comuna Leu, unde au constatat  faptul că o parte din cetățenii comunei nu mai aruncă deșeurile la întâmplare și au facut apel la populație să adopte și să respecte regulile de colectare ale deșeurilor. Iridex Group Salubrizare  are în sarcină și colectarea deșeurilor reciclabile din hârtie/carton și plastic/metal, în ziua de miercuri, o dată la două săptămâni, din saci distribuiți tuturor cetățenilor pentru o colectare cât mai ușoară. Pentru sticlă, au la dispoziție containere verzi, montate în puncte fixe în comună.

Primăria Comunei Leu a fost implicată încă din 2019 în vederea colectării separate a deseurilor din hârtie/carton, plastic/metal și sticlă,  primarul comunei fiind un exemplu de primar implicat ,care îi încurajează pe cetățenii comunei personal și prin intermediul rețelelor de socializare să colecteze separat pentru că acest lucru va aduce beneficii, atât financiare prin valorificare, cât și de mediu prin reciclarea corespunzatoare.

“Reamintim că și comuna Leu, ca de altfel toate localitățile doljene, sunt vizate de proiectul “ Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj, implementat de Consiliul Județean Dolj din fonduri europene nerambursabile cu scopul de a aborda și gestiona în comun problema deșeurilor în județul Dolj în mod unitar și integrat”, se precizează într-un comunicat de presă al ADI ECODOLJ..

Obiectivul ADI ECODOLJ și al Primăriei Comunei Leu este de a reduce cantitatea de deșeuri menajere prin extragerea deșeurilor reciclabile din acestea , motivpentru care, din anul 2020, înajutorulșiînsprijinulcețățenilor, au fostdistribuițisaci de către operator. Nu doar cei care locuiesc la oraș au posibilitatea de a colecta separat, ba din contră pentru cei care locuiesc într-o comună este un plus pentru că au mai mult spațiu de depozitat, însă tot la fel de multe deșeuri reciclabile.

Conform cifrelor centralizate ale ADI ECODOLJ pentru comuna Leu, în 2019  din 578,29 tone de deșeuri menajere, doar 11,43 tone au fost  reciclate ( aproximativ 2%) , în  2020 din 1138, 47 tone, doar  54,75 tone  au fost reciclate (aproximativ 4% ), iar în 2021 pana în luna iunie, din 367,47 tone deseuri menajere, doar 28,89 tone au fost reciclate( aproximativ 8%).

Se remarcă trendul ascendent al colectării separate, semn că populația a început să conștientizeze beneficiile acesteia.

“În acest sens, menționăm că, din punct de vedere al costurilor serviciului de salubrizare, dacă vor fi cantități mai mari de deșeuri reciclate și vor scadea cantitățile de deșeuri reziduale, acest fapt va duce la achitarea unor sume mai mici pentru depozitare și pentru taxele care se achită către Administrația Fondului pentru Mediu ( 80 lei/tonă privind  contribuția pentru economia circulară și contribuția de 50 lei/tonă datorată de unitățile administrativ teritoriale ca penalitate în caz de neîndeplinirea obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri reziduale depozitate).Pentru toate taxele de mai sus se plăteste și TVA.

România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a reciclabilelor și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. Prin urmare, depinde de fiecare cetățean dacă  UAT-ul va rămâne în zona de scădere, de suportabilitate sau de creștere a acestor costuri cu penalități pentru cantități  de deșeuri generate pe care le pot gestiona diferit și responsabil, prin colectare separată. Toti ar trebui sa ne simțim datori să sortăm deșeurile, iar colectând separat putem să facem un pas uriaș în protejarea sănătății noastre, a celor din jur și a mediului. Comunitatea joacă cel mai important rol prin implicarea directă  în sortarea deșeurilor  și în procesul colectării selective, pentru o comună curată și sănătoasă!”, se mai spune în comunicat.