Caravana SMURD ajunge în 20 de localităţi în următoarele trei luni

0
351

caravana smurdCaravana SMURD „Fii pregătit”, de instruire a populaţiei pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă, va ajunge în 20 de localităţi din toată ţara în perioada 8 iulie – 30 septembrie a.c. Proiectul este iniţiat de Fundaţia pentru SMURD şi derulat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România. Valoarea totală a investiţiei este de peste 523.000 de euro, din care contribuţia Fundaţiei Vodafone România este de 400.000 de euro, restul sumei fiind asigurat de Fundaţia pentru SMURD.

Caravana constă ȋn deplasarea unui centru de formare mobil în care se vor organiza cursuri de instruire a populaţiei pentru acordareade prim-ajutor în situaţii de urgenţă. Centrul mobil este construit special pe structura unui tir, are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim-ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor în cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor.

„Dezastrele afectează toate segmentele de populaţie, dar nu pe toată lumea în mod egal. UNICEF estimează că în jur de 50-60 la sută dintre cei afectaţi de un dezastru sunt copii. Este important ca această campanie să se adreseze în principalcopiilor, deoarece aceştia îşi pot influenţa în mod pozitiv părinţii prin ceea ce învaţă. Studiile au arătat că un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai puţin afectat în cazul în care trăieşte pe viu un dezastru”, a declarat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Cursuri de instruire medicală

Caravana „Fii pregătit” va pleca din Cluj Napoca şi va parcurge întreaga ţară, oprindu-se atât în marile oraşe, cât şi în zonele rurale. Cursurile oferite în fiecare localitate vor include prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România – cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face faţă. Participanţii vor putea urmări filme realizate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar cursul va conţine si o parte practică interactivă, ȋn care vor fi prezentate măsurile de prim-ajutor de către un paramedic SMURD, precum şi demonstraţii de stingere a incendiilor.

„Există situaţii limită, când avem la dispoziţie câteva secunde pentru a lua decizii. În acele momente viteza de reacţie şi soluţiile alese pot salva vieţi. Fie că vorbim de incendii, inundaţii, cutremure sau accidente, avem şanse mult mai mari să facem faţă dezastrelor dacă suntem instruiţi. Este motivul pentru care am ales să ne implicăm în programe care învaţă populaţia cum să reacţioneze în situaţii dificile”, a spus Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Cursurile de instruire medicală se adresează atât populaţiei, cât şi profesioniştilor din cadrul sistemului de urgenţă şi sunt susţinute de formatori specializaţi, angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.