Parlamentul European a aprobat înfiinţarea unei structuri care să protejeze graniţele externe ale Uniunii Europene şi să poate interveni rapid în cazuri de criză. Noul organism va preîntâmpina valuri masive de migranţi, fiind în acelaşi timp şi un filtru suplimentar în împiedicarea teroriştilor de a intra în spaţiul European.
Agenţia Europeană pentru Paza de Frontieră şi de Coastă ar urma să poată trimite rapid până la 1500 de poliţişti de frontieră în diferite state membre care se confruntă cu un flux mare de imigranţi. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: „Dacă vrem să depăşim această criză, trebuie să îmbunătăţim felul în care ne păzim frontierele externe, pentru că, într-o zonă fără frontiere interne, frontierele externe sunt o chestiune de interes pentru toţi”.
Măsura, propusă de Comisia Europeană la finalul anului trecut, este fundamentală pentru renunţarea la controalele de frontieră din interiorul spaţiului Schengen care, în ultimele luni, au pus sub semnul întrebării însăşi existenţa acestuia. Proiectul, promovat intens de Franţa şi Germania în urma valului de migranţi şi atentatelor teroriste, este susţinut de România, care are graniţa externă cu Ucraina, Republica Moldova şi Serbia.