437 de femei instruite pentru a avea succes în afaceri

0
381

„Femeia de astăzi pentru societatea de mâine” este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi prin care Asociaţia React va instrui 437 de femei cu studii minime şi le va susţine în demersurile lor de a se angaja sau de a-şi deschide propria afacere.

Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile (S.A.F.I.R.) este instrumentul prin care cele 437 de femei vulnerabile social vor fi formate profesional şi înregistrate într-o reţea online a profesioniştilor în îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Mai mult, reţeaua va reprezenta cadrul în care absolventele cursurilor vor primi sfaturi şi suport din partea unor specialişti în domeniu şi vor fi puse în legătură cu potenţiali clienţi şi angajatori.

Şase sesiuni locale de instruire

SAFIR propune femeilor cu cel puţin opt clase să obţină o calificare într-un domeniu cu cerere din ce în ce mai mare pe piaţa muncii: serviciile de îngrijire a bătrânilor la domiciliu. Absolventele cursurilor vor obţine diplome acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. Ele pot deveni liber profesioniste, îşi pot deschide o afacere sau se pot angaja în domeniu, ajutate de reţeaua online şi de experţii din proiectul „Femeia de astăzi pentru societatea de mâine”. În plus, pentru a reduce numărul cazurilor în care femeile sunt descurajate să fie active pe piaţa muncii, pe criterii de gen. Vor fi organizate şase sesiuni locale de instruire pentru promovarea egalităţii de şanse şi a incluziunii sociale şi economice a femeilor. La sesiuni vor participa reprezentanţii instituţiilor mass-media, potenţiali angajatori şi angajaţi din organizaţii neguvernamentale. „Şansa unei reuşite pare departe când eşti la început. De aceea, am creat Safir; pentru că în fiecare dintre noi există forţă de muncă, talent, pasiune care pot fi şlefuite şi puse în valoare pentru o carieră de succes. Cred în șansa de reuşită a tuturor femeilor şi îmi doresc ca fiecare să aibă puterea de a trece de primul hop. Este nevoie doar de puţină voinţă. Mult succes!”, a precizat Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React.

În final, pentru a stimula creativitatea femeilor, va fi organizat un concurs de idei de afaceri cu premii. Cele mai ambiţioase cursante vor fi promovate individual într-o campanie de încurajare a femeilor care au avut succes în urma participării în proiect.

Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societăţii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunităţile vizate. Organizaţia activează în trei domenii: sănătate publică, educaţie şi integrare socială, are 5 sucursale în care lucrează mai mult de 30 de angajaţi şi peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociaţia React a obţinut 9 premii de excelenţă, naţionale şi internaţionale, şi a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieţi omeneşti.