Tornadă devastatoare la Calafat

0
106

Acoperişul unui bloc din a fost smuls şi aruncat pe trotuar, provocând distrugerea unui autoturism care era parcat în apropiere

Asupra Calafatului s-a abătut, vineri, în jurul orei 15.30, o furtună puternică, urmată de o ploaie torenţială care s-a transformat rapid într-o tornadă. În numai câteva secunde, acoperişul blocului B17, care se află în cartierul Cobuz, a fost smuls şi aruncat la peste 20 de metri de scara imobilului. Cea mai mare parte a acestuia a acoperit parcarea din apropiere, producând avarii unui autoturism Volkswagen pe care proprietarul urma să-l înmatriculeze.

La scurt timp după încetarea furtunii, autorităţile locale, împreună cu primarul Mircea Guță şi viceprimarul Dorel Mitulețu, s-au deplasat la faţa locului, mobilizând o echipă a Primăriei care să degajeze carosabilul, adunând toate bucăţile de tablă din acoperiş. Mobilizarea a fost amplă, iar spiritul de solidaritate, destul de rar întâlnit în ultima perioadă, nu a lipsit, locatarilor  blocului în cauză alăturându-li-se şi alţi calafeteni din scările învecinate pentru a le da o mână de ajutor.

În maximum o oră au fost adunate toate resturile de scândură şi tablă și s-a putut circula din nou pe trotuar. Cei mai afectaţi au fost locatarii de la ultimul nivel din B17, unde lipsa acoperişului a făcut ca apa provenită de la ploaia torenţială să ajungă la circa 30 de centimetri în cele patru apartamente. Cum această situaţie nu trebuie să se mai repete, cei care vor dori din acest moment să realizeze astfel de construcţii trebuie să respecte normele tehnice în vigoare, după cum au precizat autoritățile locale din Calafat.

Potrivit Centrului Meteorologic Regional Oltenia, precipitațiile căzute în ultimele 24 de ore au avut valori diferite, cantitatea cea mai mare înregistrându-se în Bechet (10l/mp, ieri, în jurul orei 17.00).

CRISTIAN RUDĂREANU