Sentinţă definitivă în cazul şoferului fugar cu „englezoaica”

0
249

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat sentinţa definitivă în cazul tânărului de 18 ani, de etnie romă, Mădălin Scarlat care, fără permis, şi conducând un Mercedes înmatriculat în Anglia, a trecut pe roşu, a lovit trei autoturisme şi a fost la un pas de a accidenta mai mulţi pietoni, fiind prins de poliţişti după ce a fost „fugărit” prin tot cartierul „1 Mai”. Scarlat a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, însă magistraţii au decis să-i înapoieze autoturismul Mercedes confiscat în baza deciziei pronunţate pe fond de Judecătoria Craiova. Tânărul este în spatele gratiilor de pe 1 martie a.c., şi va rămâne acolo până la ispăşirea pedepsei.

Mădălin Scarlat

Curtea de Apel Craiova a soluţionat, pe 13 iunie a.c., recursul declarat de Mădălin Scarlat împotriva sentinţei de pe 16 aprilie a.c., a Judecătoriei Craiova, prin care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Instanţa i-a menţinut pedeapsa lui Scarlat, dar a decis să-i înapoieze „englezoaica”.

„Admite recursul declarat de inculpat. Casează sentinţa în parte, pe latură penală, numai în ceea ce priveşte greşita aplicare a dispoziţiilor art.118 C. pen. Rejudecând, înlătură menţiunea privind confiscarea de la inculpat, în temeiul art.118 lit. b C. pen., a autoturismului marca Mercedes, cu număr de înmatriculare V 830 XEE, seria şasiu WDB 2020202F893820. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Deduce în continuare arestarea preventivă de la 16.04.2013, la zi. Cheltuielile judiciare, inclusiv onorariul pentru avocatul desemnat din oficiu, în sumă de 200 lei, ce va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei, rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 27 februarie a.c., în timp ce efectua serviciul de supraveghere a traficului rutier pe bulevardul „1 Mai” din Craiova, un echipaj de poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere Dolj a observat un autoturism Mercedes care nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii pe marcajul pietonal din dreptul Fabricii de Confecţii. Poliţiştii i-au făcut semnale regulamentare de oprire, însă şoferul nu s-a conformat, a mărit viteza de deplasare, a trecut pe lângă filtrul rutier şi s-a îndreptat către ieşirea din Craiova, pe bulevardul “Nicolae Romanescu”.

«Poliţiştii au plecat în urmărirea autoturismului suspect, cu semnalele sonore şi luminoase pornite, însă la intersecţia cu strada Târgului şoferul autoturismului urmărit a efectuat manevra de întoarcere la 180 de grade şi şi-a continuat cursa periculoasă în sens invers, pe bulevardul „Romanescu”, către centrul Craiovei. La semafoarele de la intersecţia cu bulevardul „1 Mai”, aflate pe culoarea roşu, şoferul inconştient a încercat să treacă printre cele două şiruri de maşini oprite la semafor şi a lovit trei autoturisme. Autovehiculul urmărit s-a angajat pe strada „Unirii”, către centru, fiind ajuns din urmă şi forţat să oprească», după cum a declarat, la momentul respectiv, comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Cei doi ocupanţi ai maşinii au fost identificaţi, stabilindu-se că este vorba de Mădălin Scarlat, tânărul aflat la volanul “englezoaicei”, şi Mugurel Mihai, ambii de 18 ani, din Craiova. În urma verificărilor făcute de poliţişti a reieşit că Scarlat încercase să scape pentru că nu avea permis de conducere, pe numele său fiind întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis.

Pe 1 martie Scarlat a fost arestat preventiv, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv întrucât instanţa i-a prelungit măsura, pentru conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor. Tânărul a recunoscut în faţa magistraţilor Judecătoriei Craiova comiterea faptelor şi a cerut să beneficieze de prevederile art. 320 indice 1 Cod de procedură penală, privind reducerea limitelor de pedeapsă. Pe 16 aprilie Judecătoria Craiova l-a condamnat pe tânăr la 2 ani de închisoare cu executare, instanţa dispunând confiscarea autoturismului Mercedes cu numărul V830 XEE al inculpatului şi i-a menţinut acestuia arestarea preventivă, obligându-l şi la plata sumei de 700 de lei cheltuieli judiciare. Tânărul a declarat recurs, soluţionat de Curtea de Apel Craiova.