Şeful I.P.J. Gorj cercetat pentru abuz

0
113
Viorel Caragea

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus cercetarea prealabilă disciplinară a şefului Poliţiei Gorj, Viorel Caragea, la adresa căruia au existat plângeri din partea unui om de afaceri, Caragea spunând însă că nu a primit nicio înştiinţare şi nicio dispoziţie din partea conducerii MAI.

“Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne a finalizat controlul derulat la IPJ Gorj, în urma sesizărilor cuprinse în memoriul adresat ministrului Radu Stroe la data de 17 iunie 2013. În urma prezentării concluziilor Corpului de control, ministrul Afacerilor Interne a dispus cercetarea prealabilă disciplinară a şefului IPJ Gorj, comisar-şef Viorel Salvador Caragea. Cercetarea disciplinară va fi realizată de Consiliul superior de disciplină al Inspectoratului General al Poliţiei Române”, potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Interne.

Reprezentanţii MAI menţionează că, în conformitate cu prevederile Statutului poliţistului, sancţiunea disciplinară se aplică numai după cercetarea prealabilă şi după consultarea consiliilor de disciplină.

Contactat, ieri, de Mediafax, şeful Poliţiei Gorj, comisar-şef Viorel Salvador Caragea, a spus că nu a primit nicio înştiinţare şi nicio dispoziţie din partea conducerii MAI, iar în aceste condiţii nu poate face niciun comentariu.

Ministrul Radu Stroe a dispus, în 18 iunie, un control la Poliţia Judeţeană Gorj, după ce omul de afaceri gorjean Mihai Râmescu a trimis un memoriu în care s-a plâns că, de mai multă vreme, firmele sale ar fi ţinta unor verificări repetate ale poliţiştilor, la solicitarea expresă a şefului Poliţiei Gorj, Viorel Salvador Caragea. Ofiţerul ar fi vrut astfel să se răzbune pentru faptul că Râmescu, care este proprietar al unei brutării, l-ar fi refuzat atunci când i-a propus un parteneriat între Inspectoratul de Poliţie şi brutărie.

De atunci, firmele lui Mihai Râmescu ar fi făcut obiectul unor verificări succesive, iar omul de afaceri s-ar fi ales cu mai multe dosare de cercetare. Ca urmare, în iunie, bărbatul a intrat în greva foamei şi a ieşit în stradă, împreună cu 200 de angajaţi ai săi.

Caragea a mai făcut obiectul a două controale, unul dispus tot de Radu Stroe şi un altul solicitat de şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, au precizat sursele citate.

Şeful IPJ Gorj a fost verificat şi de Corpul de Control al Poliţiei Române, după ce unul dintre adjuncţii săi, Ion Voinescu, a reclamat faptul că, din răzbunare, Caragea i-a dat, în urma evaluării profesionale, calificativul “satisfăcător”, au mai spus sursele citate. Voinescu l-a acuzat pe Viorel Caragea de abuzuri şi presiuni, trimiţând la Ministerul de Interne, de la începutul acestui an, trei rapoarte în acest sens, în timp ce Caragea a susţinut că faptele sesizate de Voinescu au fost deja verificate de procurori.

Voinescu a mai spus că şeful IPJ Gorj i-a făcut plângere la Parchetul Curţii de Apel Craiova pentru a-i păta CV-ul, iar recent l-a trimis în concediu de odihnă obligatoriu. “În 4 iunie am făcut raport să trec în rezervă, dar pe 17 mi-a făcut ordin de serviciu ca să intru în concediu de odihnă şi mi-a cerut imperativ să părăsesc unitatea. În tot acest timp am fost la serviciu, am semnat documente, iar în 14 iunie am fost nevoit să merg la Craiova la Parchet, unde m-a reclamat cu o chestiune veche din 2002 şi în care nu sunt implicat”, declara comisarul-şef Ion Voinescu. De la 1 iulie, acesta s-a pensionat. Viorel Caragea este şef al IPJ Gorj din iulie 2009, anterior el fiind adjunct al instituţiei, precum şi al Poliţiei Târgu Jiu.