Poemele şi corespondenţa lui Paul Celan, aduse în scenă de studenţi craioveni

0
437

Paul CelanUn performance pornind de la poemele şi corespondenţa lui Paul Celan, intitulat „Paul Celan: Fuga morţii / Timp al inimii” şi regizat de Alina Hiristea, va fi prezentat la „Adunarea Poeţilor şi SpectActorilor craioveni”, mâine, 9 iunie, de la ora 18.00, în Sala „Ia te uită!” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. În distribuţie – studenţii anului II Actorie din cadrul Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova: Cristina Albişoru, Ionuţ Bănică, Alexandru Ciontu, Ellis Dinculeană, Andrei Şchiopu, Radu Ureche, Victoria Zubenco. Light design: Dodu Ispas. Videoproiecţie: Florin Chirea. Spectacolul va fi precedat de o introducere în poezia şi viaţa marelui poet german aparţinând lui Nicolae Coande.

 Paul Celan, considerat de cunoscători drept cel mai mare poet de limbă germană al secolului XX, s-a născut în 1920, la Cernăuţi, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Familia va fi deportată în Transnistria, în iunie 1942. Viitorul poet scapă cu viaţă din lagărele de muncă forţată româneşti, dar părinţii mor într-un lagăr german de exterminare din Ucraina. În aprilie 1945, Celan se refugiază la Bucureşti, unde scrie şi este prieten cu Nina Cassian, Alfred Margul Sperber, Al. Philippide, Dumitru Solomon. Ultimul, va scrie o carte excepţională despre scurta perioadă românească a poetului: „Paul Celan. Dimensiunea românească”.

Debutul absolut al lui Celan s-a produs cu trei poeme în limba germană, în revista „Agora”, condusă de poetul Ion Caraion, în anul 1947. Celan a scris şi opt poezii şi opt poeme în proză în limba română. În 1947, poetul se refugiază în Occident. La Viena, unde va publica prima sa carte, „Nisipul din urne” (1948), o cunoaşte pe Ingeborg Bachmann, iubirea vieţii sale, căreia îi dedică numeroase poezii şi cu care, după plecarea sa la Paris, va întreţine o asiduă şi deznădăjduită corespondenţă. Pasiunea, dar şi confruntările dintre cei doi pot fi descoperite în corespondenţa lor, întinsă pe durata a 19 ani (1948-1967), strânsă în volumul „Timp al inimii”, apărut în ediţia românească în 2010, la Editura Art.