Reţeta electronică mai aşteaptă o lună

0
343

Iniţial s-a dorit introducerea reţetei electronice încă de la începutul acestei luni. Însă, din cauza unor disfuncţionalităţi apărute în ultimele săptămâni, autorităţile sanitare au decis ca sistemul electronic de prescriere a medicamentelor să fie introdus experimental începând cu data de 1 iulie. Dacă nu vor apărea alte probleme, noul tip de reţetă ar urma să fie obligatoriu din luna august.

Reţetele medicale pe hârtie vor deveni, astfel, doar o amintire, lăsând locul celor în format electronic. Odată cu trecerea la acest tip de prescripţie se aşteaptă o schimbare profundă în sistemul de Sănătate care, în România, se bazează, în momentul de faţă, aproape în totalitate pe „hârtii scrise de mână”. În ceea ce priveşte mecanismul de funcţionare a noului sistem bazat pe tehnologii informatice, s-a stabilit că medicul va putea prescrie reţeta direct în format electronic, datele fiind transmise online către farmacie. Apoi, orice farmacie, atunci când intră în sistem, vizualizează reţeta şi eliberează medicamentul. Asiguratul va putea achiziţiona tratamentul de la farmacie doar prezentând actul de identitate, de pe care farmacistul îi va citi codul personal.

Noul sistem ar urma să elimine erorile de prescriere

Printre avantajele pe care specialiştii le preconizează odată cu introducerea prescripţiei electronice se numără creşterea gradului de siguranţă a tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii prin evitarea erorilor de prescriere şi acurateţea informaţiei. De asemenea, noul sistem ar putea permite monitorizarea cu atenţie a consumurilor, asigurând astfel o eficientizare a cheltuirii banului public pe medicamente. Reţetele în format electronic vor permite şi o mai bună predictibilitate a consumului de medicamente.

Săptămâna aceasta, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a solicitat reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să îi prezinte, în regim de urgenţă, o informare cu privire la implementarea sistemului de prescriere prin reţeta electronică. Autorităţile din minister au solicitat o prezentare a avantajelor pe care le aduce  implementarea acestui sistem atât pentru medicii prescriptori şi farmacii, cât şi pentru pacienţi. De asemenea, ministrul Sănătăţii a cerut să ştie cu exactitate care sunt dotările necesare cabinetelor medicilor prescriptori şi farmaciilor pentru funcţionarea sistemului.

Reţetele pe suport de hârtie vor rămâne în zonele izolate

Din câte se pare, până la sfârşitul anului, noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel actual, dar reţetele pe suport de hârtie vor fi acordate cu precădere în zonele izolate, acolo unde nu se poate accesa sistemul. În cazul în care medicul nu are conexiune la Internet atunci când dă reţeta, o va printa pe o coală de hârtie A4. Pe această reţetă va exista un cod de bare care va putea fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta fiind introdusă mai târziu în sistem.

Sistemul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, între 3 şi 3,5 milioane de reţete.