Clădirea restaurată a Muzeului Olteniei îşi aşteaptă primii vizitatori

1
335

Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei Craiova organizează sâmbătă, 9 iunie, între orele 9 şi 17, Ziua Porţilor Deschise la Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, prilej cu care publicul craiovean şi nu numai, este invitat să viziteze clădirea, recent renovată, a Secţiei Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei, aflată pe strada Madona Dudu, vis – a – vis de Biserica Madona Dudu.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire elementele de arhitectură, restaurate, ale spaţiilor interioare dar să şi aprecieze echipamentele moderne care vor contribui la conservarea patrimoniului cultural. În sala C. S. Nicolăescu-Plopşor, va fi prezentată o foto-expoziţie în care imaginile vor ilustra procesul de renovare al clădirii după principiul „înainte, în timpul şi după restaurare”. De asemenea, tot în cadrul acestei manifestări, se vor afla câteva fotografii sugestive referitoare la viitoarea expoziţie permanentă ce va fi găzduită de această clădire monument istoric.

S-au terminat investiţiile începute în 2009

În octombrie 2009 a început proiectul “Consolidare, Restaurare şi Modernizare la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova” finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritara 5 ”Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, Domeniul de intervenţie 5.1 ”Reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”. Construcţia a trecut printr-o restaurare totală, care s-a aliniat la standardele actuale în muzeologie şi s-a integrat în circuitul turismului cultural local şi regional prin valorificarea potenţialului de care dispune.

Consiliul Judeţean Dolj s-a implicat activ în susţinerea patrimoniului cultural, investind direct în acest obiectiv prin fonduri proprii dar şi prin implicarea în derularea proiectelor pentru atragerea fondurilor europene. S-au realizat în cel mai scurt timp reabilitări de clădiri, conservarea patrimoniului cultural, dar si creşterea nivelului de atractivitate turistică în regiunea Oltenia.  Patrimoniul muzeului este alcătuit din colecţii arheologice şi istorice care pun în valoare istoria Craiovei şi istoria românilor din antichitate până în prezent. Colecţiile istorice provin ca urmare a donaţiilor familiilor Aman, Cornetti, a iubitorilor de cultură şi a achiziţiilor realizate. Muzeul Olteniei deţine un important fond de carte veche românească şi străină.

1 COMENTARIU

Comments are closed.