Comisia Europeană a adoptat, ieri, o Decizie prin care, în premieră, instituie un mecanism de evaluare a măsurilor anti-corupţie în toate statele UE. Unul din argumentele Comisiei este Declaraţia scrisă 2/2010 adoptată de Parlamentul European în mai 2010 la iniţiativa Monicai Macovei, care solicită un astfel de mecanism. „Pentru cetăţenii români acest mecanism este un câştig. Corupţia este o problema transfrontalieră, cu costuri estimate la 120 miliarde de euro pe an, care subminează piaţa internă a Uniunii şi creşte preţul produselor şi serviciilor”, declara Monica Macovei în susţinerea deciziei Comisiei. Decizia adoptată face parte dintr-un pachet de protejare a economiei licite în Uniunea Europeană. În toamnă, Uniunea va adopta şi măsuri pentru întărirea regulilor de confiscare şi recuperare a bunurilor provenind din activităţi ilegale. „Pentru cetăţenii români şi pentru mine, adoptarea şi aplicarea acestui mecanism sunt un succes şi o prioritate”, a mai spus Monica Macovei.
Pachetul anticorupţie conţine:
- Comunicarea Comisiei privind combaterea corupţiei în UE, care prezintă obiectivele Raportului Anticorupţie al UE şi aspectele practice privind funcţionarea acestuia
- Decizia Comisiei, de instituire a mecanismului UE de raportare în materie de anticorupţie
- Raportul privind aplicarea Deciziei-cadru 2003/568/JAI a Consiliului privind combaterea corupţiei în sectorul privat
- Raportul privind modalităţile de participare a UE la Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO)