Pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari și al materialelor de urgență

0
469

Comisia Europeană a creat un pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari și al materialelor de urgență necesare răspunsului la coronavirus în unele dintre zonele cel mai grav afectate din lume.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, călătorește astăzi la Bangui cu primul astfel de zbor și se va întâlni cu Excelența Sa Faustin-Archange Touadéra, președintele Republicii Centrafricane, precum și cu organizații umanitare.

Comisarul Janez Lenarčič a declarat: „Dacă lăsăm astăzi vreo zonă din lume fără protecție, mâine ne vom regăsi cu toții neprotejați. Ca parte a răspunsului nostru pe plan mondial, UE va crea un pod aerian umanitar specific care va permite transportul ajutoarelor în zonele care nu sunt aprovizionate din cauza dificultăților legate de tranzitul mondial. Acest pod poate fi un colac de salvare pentru unele dintre comunitățile cele mai vulnerabile din lume.”

Primul zbor organizat de UE, asigurat în cooperare cu Franța, pleacă de la Lyon și va transporta aproximativ 60 de lucrători umanitari de la diverse ONG-uri și 13 tone de ajutoare umanitare. În zilele următoare, alte două zboruri umanitare de marfă vor transporta o cantitate totală de 27 de tone de ajutoare umanitare. La întoarcere, zborurile din cadrul podului aerian vor transporta cetățeni ai UE și alți pasageri din Republica Centrafricană, în contextul unei acțiuni de repatriere.

Cum funcționează podul aerian umanitar

  • În cadrul unui efort comun al Comisiei și al statelor membre, Comisia finanțează zborurile din statele membre către și dinspre destinațiile propuse. Atunci când este posibil, acestea sunt combinate cu zborurile de repatriere în curs, facilitând și rotația lucrătorilor umanitari.
  • De acest pod aerian umanitar poate beneficia personalul umanitar din cadrul administrațiilor naționale, al ONG-urilor sau al agențiilor ONU.
  • Comisia finanțează 100 % din costurile de transport, iar partenerii UE rămân responsabili cu achiziționarea materialelor umanitare.