Ghid de conduită etică pentru angajaţii SRI. Reglementările, urmare a mai multor scandaluri

0
80
Directorul SRI, Eduard Hellvig (CD), tine un discurs in timpul conferintei de presa sustinute alaturi de directorul FBI, James Comey (CS), la sediul Serviciului Roman de Informatii, marti, 3 martie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO
Directorul SRI, Eduard Hellvig (CD), tine un discurs in timpul conferintei de presa sustinute alaturi de directorul FBI, James Comey (CS), la sediul Serviciului Roman de Informatii, marti, 3 martie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

SRI a publicat ghidul de conduită etică pentru angajaţi, document elaborat după ce comisia de control a verificat mai multe informaţii referitoare la relaţii de prietenie ale unor cadre cu politicieni cu probleme penale. Scopul, consolidarea relaţiei de încredere cu cetăţenii, explică instituţia.

“Scopul adoptării Ghidului de conduită etică este reprezentat de consolidarea şi promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului Român de Informaţii în domeniul securităţii naţionale, prin integrarea într-o formulă coerentă şi non-redundantă a regulilor şi obligaţiilor deja normate (în legislaţia naţională şi reglementările interne) sau aplicate cutumiar – a căror respectare este de natură să garanteze că, prin întregul lor comportament, angajaţii SRI sunt demni de consideraţia şi încrederea impuse de profesia pe care o exercită”, susţine Eduard Hellvig.

Prin implementarea ghidului se urmăreşte: asigurarea şi menţinerea unui echilibru just între interesele naţionale de securitate şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, sistematizarea standardelor morale şi de conduită care trebuie respectate de către personalul Serviciului în exercitarea atribuţiilor şi în viaţa personală, respectiv obligaţiilor şi a regulilor necesare desfăşurării unei activităţi competente şi responsabile, în condiţii de legalitate; prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situaţiilor care pot afecta activitatea personalului, informaţiile, patrimoniul sau rezultatele activităţii instituţiei; statuarea unor indicatori cu utilitate în evaluarea modului de îndeplinire, de către cadrele instituţiei, a atribuţiilor de serviciu; protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste; crearea unui sistem de referinţă în orientarea deciziilor şi acţiunilor personalului SRI în cazul apariţiei dilemelor de etică, explică SRI.

Astfel, potrivit ghidului, printre altele, angajaţii Serviciului nu se pot implica în activităţi care ar putea prejudicia imaginea instituţiei. “În relaţiile cu cetăţenii ne asigurăm că proiectăm o imagine care să nu prejudicieze în niciun fel instituţia. Ceea ce facem poate fi interpretat prin prisma apartenenţei la Serviciu”, se precizează în document.

O altă reglementare este aceea de respectare a vieţii private şi a reputaţiei angajaţilor SRI şi a cetăţenilor. Angajaţii instituţiei se vor implica în “informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale” şi în comunităţile în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea. “În exercitarea atribuţiilor funcţiei avem o atitudine obiectivă, neutră, faţă de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură; nu săvârşim acte sau fapte care contravin demnităţii, prestigiului sau regulilor de comportament care decurg din apartenenţa la Serviciu. Prevenim orice comportament degradant, intimidator sau umilitor care urmăreşte sau conduce la afectarea gravă a capacităţii unei persoane de a-şi desfăşura în mod firesc activităţile profesionale sau de a-şi exercita drepturile”, arată alte reglementări ale ghidului.

De asemenea, angajaţilor le este interzis să se folosească de funcţie pentru a obţine avantaje sau alte beneficii personale. “Folosim resursele şi mijloacele materiale care ne sunt puse la dispoziţie, exclusiv în interes profesional”. “Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispoziţiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională. Ne asigurăm că, prin modul în care îndeplinim atribuţiile de serviciu, respectăm interesul public, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi nu afectăm demnitatea sau integritatea acestora. Dăm dovadă de independenţă când ne îndeplinim atribuţiile şi misiunile fără imixtiunile ilegitime ale altor colegi, autorităţi sau persoane din afara Serviciului. Nu dezvăluim informaţii care nu au caracter public sau la care am avut acces în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inclusiv după părăsirea Serviciului; Nu folosim nicio informaţie la care avem acces în activităţi economice, pentru obţinerea unui câştig material sau în scopuri ilicite; Nu dezvăluim metode şi mijloace prin care ne desfăşurăm activitatea”, arată alte prevederi.

Ghidul a fost elaborat ca urmare a mai multor scandaluri în centrul cărora au fost angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, unul dintre cei vizaţi fiind fostul prim adjuns al SRI, Florian Coldea. Generalul a demisionat din funcţie ca urmare a unei anchete demarate după ce în spaţiul public au apărut imagini cu el alături de fostul deputat Sebastian Ghiţă, cercetat în prezent în mai multe cauze. Un alt caz a fost cel al generalului Elena Istode, care a apărut în fotografii alături de fostul parlamentar cu probleme penale Cristian Rizea şi de soţia acestuia.