Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Şapte spitale judeţene nu au Computer Tomograf. Există manageri slab pregătiţi

0
425

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, ieri, că în România, în prezent, sunt şapte spitale judeţene care nu au Computer Tomograf, 12 nu au RMN, 17 noi aparate de angiografie stau nefolosite, precizând că unii dintre managerii de spitale sunt slab pregătiţi.

Florian Bodog
Florian Bodog

“În momentul de faţă sunt şapte spitale judeţene care nu au Computer Tomograf (CT) deloc, sunt 12 care nu au RMN. Noi avem în programul de guvernare un program de achiziţionare a unui CT şi a unui RMN, demarăm săptămâna următoare această achiziţie. Am făcut şi o analiză a resurselor umane pentru a ne asigura că există personalul necesar. În momentul de faţă sunt 17 echipamente de angiografie, pentru diagnosticul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, marea majoritate stau fiindcă au fost cumpărate pe proiecte cercetare şi anul trecut nu au fost achiziţionate consumabilele necesare. Sunt în acest moment cu ministrul Fondurilor Europene pentru a găsi o soluţie de a le repune în funcţiune”, a declarat Florian Bodog la Digi 24.

Ministrul susţine că bani pentru echipamente medicale au existat, însă nu au fost cheltuiţi.”Din 2013 şi până astăzi, din 250 de milioane de euro bani prevăzuţi pentru acest program (n.r. de achiziţie de echipamente), nu au fost cheltuiţi decât 4,9 milioane de euro, majoritatea la începutul mandatului meu. Motiv pentru care Banca Mondială a vrut să retragă acest program din România şi să îl ducă în altă parte, având negocieri foarte serioase, împreună cu ministrul de Finanţe, pe această temă”, a explicat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că unii dintre managerii spitalelor aflate în subordinea administraţiilor locale sunt slab pregătiţi, astfel încât nici calitatea serviciilor medicale oferite în aceste unităţi nu este una pe măsura aşteptărilor. “Sunt şi manageri slab pregătiţi. Sunt spitale ale Ministerului Sănătăţii şi spitale administrate de autorităţile locale. Spitalele administraţiei locale se împart, la rândul lor, între consiliile judeţene şi consiliile municipale. A fost o perioadă în care managerii unora dintre aceste spitale au fost numiţi interimar şi nu îţi poţi face plan de management pentru o perioadă de 3 luni – 6 luni”, a spus Bodog.

În ceea ce priveşte criza medicilor, Bodog susţine că cele mai mari probleme sunt în zona de anestezie şi terapie intensivă. “Sunt spitale unde există o problemă în a asigura gărzile. Cifra este undeva în jur de 12.000 de medici (n.r. – care au plecat în străinătate). Pe unii dintre medici, salariul mai mare cred că îi va face să se întoarcă. Dar nu numai pentru salariu, ci şi pentru că am îmbunătăţit condiţiile din spital. Vom avea o lege a personalului medical, o lege a spitalelor, o lege a sistemului de sănătate, practic, va fi un codex de legi care va reglementa modul în care îşi desfăşoară fiecare activitatea”, a declarat Bodog.

Ministrul Sănătăţii a admis că sunt spitale, în România, care se confruntă cu infecţii nosocomiale, dar a explicat că nu este singura ţară unde există această problemă. Bodog a precizat, însă, că în noua legislaţie, ce ar trebui finalizată până la finalul anului, ar trebui introdus şi un program de combatere a infecţiilor nosocomiale.