Ovidiu Bărbulescu – 75

0
480

Dăruit artist și devotat profesor, ajuns în pragul vârstei de 75 de ani – pe care îi va împlini pe 29 mai a.c. –, Ovidiu Bărbulescu a făcut sărbătoare din vernisajul expoziției sale personale deschise, la începutul acestei săptămâni, la Galeria „ARTA” din Craiova. Lucrări de pictură și grafică din tinerețe și mai recente, cele mai multe fiind peisaje de pe Valea Oltețului, de pe Dealul Bobiceștiului ori de la Dunăre, dar și din Praga și Avignon, se regăsesc pe simeze, vorbind despre o activitate artistică de peste cinci decenii. Despre aceasta, ca și despre cariera sa pedagogică, au vorbit și invitații pictorului – colegi de breaslă și prieteni, urându-i „izbândă artistică deplină și putere de a așeza pe pânză și în viitor frumuseți și gânduri nobile”. Organizată de Filiala Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România și de Muzeul de Artă Craiova, expoziția artistului Ovidiu Bărbulescu poate fi vizitată și zilele acestea la Galeria „ARTA”, accesul publicului fiind liber.

De la frumusețile Văii Oltețului și Clisurii Dunării până la „smalțurile” meșterilor obogeni care i-au fascinat copilăria

Născut la Bobiceşti, în județul Olt, școlit la Facultatea de Arte Plastice din Timișoara și la Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Ovidiu Bărbulescu și-a găsit locul și rostul la Craiova. Aici a creat – și o face în continuare cu pasiune – timp de 50 de ani. Din multitudinea și diversitatea tematică a lucrărilor sale a ales, pentru recenta expoziție aniversară – a 29-a „personală” – 40, atât de pictură, cât și de grafică. Predomină peisajele, dragi rămânându-i artistului și azi cele în care a copilărit. Se regăsesc, așadar, pe simeze peisaje de pe Dealul Morunglavului și Valea Oltețului, cu Dunărea la Calafat și la Clisură, în Mehedinți, ca și de la Bran și Moeciu, de la Sibiu și de pe Valea Oltului, cărora autorul le-a alăturat altele din Sudul Franței, de la Avignon, de la Cracovia și Praga.

«Expoziția are și o tentă retrospectivă, cuprinzând și două lucrări din timpul studenției – un autoportret din 1963 și un portret din 1964, cu care am participat la Expoziția Națională a Studenților. Sunt și alte lucrări din perioade mai vechi, însă majoritatea sunt realizate din ultimii 5 ani. Două dintre ele, din seria „Smalțuri obogene”, sunt chiar de săptămânile trecute. Este o serie dragă mie, care se referă și la anii copilăriei, pentru că Bobiceștiul este pe malul stâng al Oltețului, iar Oboga, pe cel drept. Am cunoscut de mic preocupările acestor meșteri populari, care m-au fascinat, și iată că și acum, la 75 de ani, mi-am adus aminte de ei cu nostalgie și cu bucurie», a declarat artistul.

Invidiat cordial de colegi și prieteni pentru naturalețea, modestia și generozitatea sa

Tot aici, la Craiova, Ovidiu Bărbulescu a dăruit altora, cu generozitate, din ceea ce, la rându-i, a deprins din lumea frumosului. Căci vreme de 45 de ani, din 1964 până în 2009, a fost profesor de Arte plastice la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, iar o perioadă (1985-2002), chiar director şi director adjunct al acestuia.

Considerându-l „minunat coleg și prieten”, așa cum a putut să-l cunoască în cei aproape 25 de ani în care au fost la catedra aceluiași liceu, prof. Nicolae Marinescu s-a regăsit printre invitații artistului la vernisajul expoziției de la Galeria „ARTA”. «Nu vreau să vorbesc în fața atâtor artiști plastici despre creația sa… În schimb, vreau să remarc niște lucruri care cred că sunt foarte importante. A fost un eminent profesor de artă plastică și a făcut acest lucru la ceea ce s-a chemat Liceul Pedagogic. Adică a făcut din arta plastică nu numai un obiect și subiect de admirație și plăcere, dar i-a învățat pe mii de tineri ceea ce ei apoi a trebuit să învețe alte mii și mii de copii. Cred că este comparabil cu o operă ceea ce face un asemenea profesor dăruit și devotat», a afirmat Marinescu.

 Acesta a adăugat că „îl invidiază cordial” pe Ovidiu Bărbulescu pentru „naturalețe, modestie și eleganță”, ca și pentru generozitatea sa. „Întotdeauna a știut să ajute, să fie alături… Inclusiv articolele sale sunt unele de generozitate, în care, vorbind despre colegii artiști plastici, a căutat să găsească părțile bune, pe care le-a scos în evidență. Dintr-o generozitate înnăscută, întotdeauna a văzut partea bună a oamenilor”, a mai spus Nicolae Marinescu, încheind prin a-i ura sărbătoritului „să adune la buchetul de ani pe care îl are astăzi încă mulți pe care să îi trăiască la fel de frumos și de elegant cum a făcut-o și până acum”.

 „Am o stare sufletească deosebită și pentru că m-am reîntâlnit cu atâția oameni minunați”

Ovidiu Bărbulescu s-a declarat bucuros de participarea atât de numeroasă la evenimentul de deschidere a expoziției sale și, totodată, emoționat de cuvintele frumoase care i-au fost adresate. „Mă simt foarte bine, am o stare sufletească deosebită… Nu numai pentru că e vernisajul expoziției mele, dar pentru că m-am reîntâlnit cu atâția oameni din domeniul plasticii, ci și din alte domenii artistice, cu oameni minunați ai Craiovei, unii dintre ei foștii mei elevi și studenți”, a spus acesta. Din cei 50 de ani de activitate artistică și 75 de viață, Ovidiu Bărbulescu mărturisește că păstrează cu mare prețuire în suflet „relația cu colegii artiști plastici – atât mai tineri, cât și mai în vârstă decât mine, care m-au primit alături de ei – și mă gândesc la Victor Pârlac, Viorel Penișoară-Stegaru, Eustațiu Gregorian, ca și la Gabriel Bratu”.

Alături de sărbătorit s-au aflat, luni seara și președintele Filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România, sculptorul Marcel Voinea, ca și rapsodul popular Ion Crețeanu, care a încântat audiența cu vocea și cobza sa.

***

Gabriel Bratu, grafician: «Ochi ager, atenție deosebită, observație profundă, gândire matură, suflet cât cuprinde și talent cu carul, cu zice românul: toate acestea adunate se pot spune în două cuvinte – Ovidiu Bărbulescu.

Ovidiu Bărbulescu, cel care astăzi, la această sărbătoare pe care ne-o oferă, ne încântă privirea și sufletul, ne face să uităm pentru moment de tot, văzând ce avem aici. Să nu uităm însă că Ovidiu Bărbulescu mânuiește și pana la fel de bine cum mânuiește penelul. Ne-o spun cărțile lui, cronicile lui și articolele lui publicate. Să nu uităm însă că Ovidiu Bărbulescu este și un dascăl desăvârșit și ani buni a condus destinele Colegiului „Velovan”.

Sunt alături de omul Ovidiu Bărbulescu, de artistul și de prietenul Ovidiu Bărbulescu și îi doresc viață lungă și încă multe, multe astfel de momente ca cel de acum. Îți mulțumesc, prietene!».

 ***

Viorel Penișoară-Stegaru, pictor scenograf: «Pentru a micșora regretul de a nu fi alături de Ovidiu acum, când trece pragul celor 75 de primăveri, îl amestec cu bucuria pe care o trăiesc lunar, când mă întâlnesc cu sărbătoritul și, în liniște, fără bariere, ne deschidem sufletele. Vechiului meu camarad îi doresc izbândă artistică deplină și putere de a așeza pe pânză și în viitor frumuseți și gânduri nobile».