Florin Nicolae Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri : „Este important să aveţi acces la finanţare şi să vă capitalizaţi firmele”

0
901

CEC Bank sucursala Craiova a organizat ieri „Conferinţa de promovare a Programului Româno-Elveţian pentru IMM-uri şi a măsurilor guvernamentale de sprjinire a activităţii IMM-urilor”, eveniment la care a luat parte şi ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu. CEC Bank şi-a definit ca prioritate strategică susţinerea segmentului IMM, urmându-şi misiunea pentru perioada 2013-2015. Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte CEC Bank a precizat cu ocazia acestei conferinţe, că banca îşi propune să faciliteze accesul la finanţare al companiilor româneşti care intenţionează să implementeze proiecte de investiţii în diverse domenii economice. Din partea administraţiei publice locale a participat viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, fiind însoţită de prefectul judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca.

Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri este un program implementat de către Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism prin intermediul CEC Bank. „Obiectivul Programului îl constituie facilitarea accesului IMM-urilor la creditare prin credite de investiţii acordate de bancă împreună cu posibilitatea acordării unei garanţii la cererea Beneficiarului de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM”, a subliniat prim-vicepreşedinte CEC Bank. Bugetul programului este de 28.524.286 franci elveţieni, din care 70% reprezintă contribuţia elveţiană, în sumă de 20.000.000 franci elveţieni, iar 30% contribuţia totală a CEC Bank, în sumă de 8.524.286 franci elveţieni.

Patru domenii prioritare

Proiectul vizează acordarea de credite de investiţii pentru IMM-urile din România în patru domenii prioritare: producţie, servicii medicale, turism, comercializarea sistemelor/ echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriei activităţi. Acest Program urmăreşte creşterea numărului de locuri de muncă la nivelul IMM-urilor, îmbunatăţirea ratei de supravieţuire a start-up-urilor, precum și creșterea profitabilităţii celor 4 sectoare vizate şi a cifrei de afaceri a IMM-urilor. Proiectul va fi implementat pe întreg teritoriul României, iar înscrierea în Program se va realiza direct la unităţile teritoriale ale CEC Bank. Banca va face analiza în conformitate cu normele proprii de creditare corelate cu obiectivele şi prevederile documentelor aferente Programului. „Lansarea oficială a Programului a avut loc în luna ianuarie, la sediul CEC Bank din Bucureşti şi ceea ce vă pot spune este că până în prezent au fost consiliaţi peste 400 de clienţi, fiind depuse 60 de dosare şi 20 de cereri de credit  au fost deja aprobate. Acest program este avantajos pentru IMM-uri, deoarece are o dobândă imbatabilă în România şi putem să oferim această dobândă tocmai datorită parteneriatul dintre Guvernul României şi Elveţiei. Sigur că există şi anumire restricţii. Bineînţeles că în afara acestui program, noi, CEC Bank mai avem şi alte programe care se adresează în principal IMM-urilor”, a mai spus Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte CEC Bank.

Orice reglementare introdusă pentru IMM-uri trebuie să fie însoţită de un test de impact

Ministru delegat pentru IMM-urilor, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu a făcut ieri, în premieră, la Craiova, un anunţ public şi anume că marţi, 6 mai, s-a publicat în Monitorul Oficial, Legea nr 62 din 2014, care vizează chiar buna funcţionare a întreprinderilor mici şi mijlocii. „Mă bucur să fac aici, la Craiova, primul anunţ public, pentru că şi eu sunt oltean, sunt din Slatina, de aceea vreau să vă spun că ieri ( n.r marţi, 6 mai) a fost publicată în Monitorul Oficial, noua Legea a IMM-urilor – Legea nr 62/2014. Practic, pentru dumneavostră include o serie de oportunităţi şi o serie de lucruri pozitive pentru IMM-uri, în sensul că impune o serie de reguli atât pentru mediul public, cât şi pentru mediul privat, reguli care vin să sprijine domeniul IMM-urilor. Practic, orice reglementare introdusă pentru IMM-uri trebuie să fie însoţită de un test de impact aşa încât să nu mai asistăm la introducerea unor instrumente pentru IMM-uri care să afecteze negativ. Aşadar, dacă acest test arată că există un impact negativ în rândul IMM-urilor, legea nu va mai fi introdusă. O altă prevedere foarte bună se  referă la principiul „o singură dată”. De acum înainte şi sper ca acest principiu să se aplice şi la CEC Bank, toate instituţiile publice vor fi obligate să ceară întreprinzătorului o singură dată acel dosar de certificare, care să cuprindă certificatul de la Registrul Comerţului, de la Finanţe şi alte hârtii. În relaţia cu fondurile europene,  cu domeniul  public ne dorim acest tip de simplificare. Vă pot spune că acest model are deja o bază legală…”, a subliniat ministru delegat pentru IMM-uri.

„O companie mare ar putea deveni vector pentru o companie mică”

Nicolae Jianu le-a mai spus întreprinzătorilor prezenţi la eveniment că le recomandă să acceseze cât mai mult fondurile europene, dar şi programele naţionale, precum şi aceste tipuri de programe, cum este cel pe care-l promovat astăzi ( n.r ieri). „Este foarte important ca dumneavoastră să aveţi acces la finanţare şi să reuşiţi să vă capitalizaţi firmele. Astăzi am cerut atât colegilor de la CEC, cât şi celor de la Oficiciul Teritorial al IMM-urilor să invite atât companii mari, cât şi întreprinderi mici şi mijlocii, pentru că unul dintre proiectele în care eu cred se referă la sinergia între companiile mari şi companiile mici. O companie mare putând deveni vector pentru o companie mică, prin transferul de instrumente, de metode, inclusiv prin activităţi de subcontractare, tocmai pentru a dezvolta zona antreprenorială şi a răspunde cumva social în rândul comunităţii în care companiile mari se dezvoltă. ”, a spus ministru IMM-uirilor, Florin Jianu.

Viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu l-a prezentat ministrului IMM-urilor pe inginerul Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, liantul administraţiei cu mediul de afaceri din Craiova. S-a discutat şi despre numărul IMM-urilor înregistrate în Dolj, multe din ele fiind inactive dar şi despre viitorul întreprinzătorilor doljeni şi perspectivele lor de business.