Fabrica de Confecţii din Calafat, amendată cu 18.000 lei după ce alte angajate au ajuns ieri la spital

0
646

Alte 14 angajate ale fabricii de confecţii Maglierie Cristian Impex SRL din Calafat au ajuns, ieri-dimineaţă, la spitalul din localitate, acuzând ameţeli şi stări de greaţă, fapt ce a determinat conducerea unităţii să suspende, din nou, activitatea. Episodul vine după ce vineri au ajuns la spital în jur de 100 de muncitoare, toate intoxicate după ce s-a făcut deratizarea spaţiilor de lucru cu un insecticid foarte puternic. Reprezentanţii unităţii au precizat că este posibil ca substanţa cu care s-a făcut deratizarea să se fi depus pe materialele de lucru, au trimis angajatele acasă şi aşteaptă rezultatele echipelor de control de la DSP Dolj şi ITM Dolj. Ieri după-amiază au fost aplicate şi primele sancţiuni. Unitatea a fost amendată de inspectorii ITM Dolj cu 18.000 lei, însă cercetarea evenimentelor de acolo continuă.

Şi ieri-dimineaţă, angajatele fabricii de confecţii Maglierie Cristian Impex SRL din Calafat au avut parte de peripeţii la muncă. Au ajuns la serviciu, şi-au luat în primire materialele cu care urmau să lucreze şi unele dintre ele au început să se simtă rău. Mai multe muncitoare, 14 în final, au fost duse la Spitalul Municipal Calafat, după ce au acuzat stări de ameţeală şi greaţă, iar conducerea fabricii a decis să închidă din nou unitatea şi a trimis acasă tot personalul. Mai mult decât atât, reprezentanţii SC Maglierie Cristian Impex SRL au fost cei care au sunat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, dar şi la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, solicitând specialişti pentru efectuarea unor analize, întrucât oamenii vor să ştie exact ce se întâmplă.

Directorul fabricii de confecţii din Calafat, Marian Păsat, a declarat că este posibil ca substanţa cu care s-a făcut deratizarea să se fi depus pe materialele cu care se lucrează şi acest lucru să fi provocat din nou stări de rău muncitoarelor. „De vineri, de la ora 11.00, când s-a sistat activitatea, s-a aerisit în permanenţă. Nu ştim exact ce s-a întâmplat în această dimineaţă. Există posibilitatea ca substanţa respectivă, care este o ceaţă uscată, să se fi depus pe materia primă şi angajatele să se fi simţit rău când au intrat în contact cu aceste materiale. Oricum, am dispus suspendarea activităţii, toate materialele sunt evacuate şi curăţate şi aşteptăm rapoartele şi concluziile instituţiilor de control”, explica, ieri, Marian Păsat.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care au deja în derulare o anchetă la această unitate, după ce, vineri dimineaţă, aproximativ 100 de angajate de aici au ajuns la spital cu simptome de intoxicare cu insecticid, au trimis o altă echipă la faţa locului. La fel şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

„Atât conducerea unităţii, cât şi reprezentanţii ITM Dolj ne-au solicitat o echipă de specialişti în medicina muncii pentru analize şi determinări la faţa locului. Colegii vor preleva probe şi urmează să vedem, după efectuarea tuturor analizelor, despre ce este vorba”, ne-a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Ieri după-amiază au fost luate şi primele măsuri, Fabrica de confecţii aparţinând SC Maglierie Cristian Impex SRL din Calafat fiind sancţionată contravenţional, pentru două abateri, cu amendă în valoare totală de 18.000 de lei. Inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, ne-a declarat că s-a aplicat o amendă în sumă de 10.000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la depozitarea şi manipularea substanţelor toxice, şi încă una de 8.000 de lei pentru lipsa instructajului specific a personalului care a manevrat substanţa toxică. Cercetarea evenimentului nu s-a finalizat însă.

Reamintim că, vineri dimineaţa, fabrica de confecţii din Calafat a fost închisă după ce mai bine de 100 de angajate au ajuns la spitalul din localitate acuzând simptome de intoxicaţie. S-a stabilit, în urma cercetărilor, că reprezentanţii firmei au făcut, joi seara, în jurul orei 18.00, dezinsecţia spaţiilor de lucru cu un insecticid foarte puternic, Aqua Py, şi nu au aerisit decât vineri dimineaţă, cu aproximativ o oră înainte de începerea programului de lucru. Imediat ce s-a stabilit cauza intoxicaţiei, au fost evacuate toate cele peste 600 de persoane care erau în unitate, la faţa locului fiind trimişi pentru cercetări doi inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. S-au constatat deficienţe pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, însă reprezentanţii ITM Dolj nu au finalizat ancheta, cel mai probabil la dosar urmând să fie adăugate şi concluziile ce vor fi comunicate de medici după efectuarea analizelor.