Invitaţi din Grecia pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
322

Concert vocal-simfonic susţinut, cu casa închisă, la acest sfârșit de săptămână, de Filarmonica „Oltenia” în cadrul Galei Rotary pentru  Excelență în Educație, desfăşurată sub egida Culture – Friendship – Cooperation. Evenimentul va avea loc vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 19.00, și va fi prezentat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii  „Oltenia” şi corul  „Cantabile” Atena, sub bagheta dirijorului Theodoros  Orfanidis, solişti fiind soprana Sonia Theodoridou şi tenorul  Ioannis Lakis. Invitaţii greci vor prezenta lucrări din creația compozitorilor Mikis Theodorakis, Georges Moustaki, Stavros Kougioumtzis, Manos Hadjidakis, Dionisis Savvopoulos.

Dirijorul grec Theodoros Orfanidis s-a născut în orașul Herisau (Elveția). Când familia sa a revenit în nordul Greciei, a început să studieze muzica la Salonic (armonie, contrapunct, canto clasic și pian), talentul său fiind remarcat de timpuriu. A fost invitat să predea în mai multe conservatoare din nordul Greciei, apoi, în 2005, în Olanda. Ca dirijor sau pianist, a colaborat cu artiști recunoscuți internațional, precum Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke, Theodore Antoniou. În calitate de șef de orchestră, a condus orchestre din Marea Britanie, Grecia, Spania,  Austria, Olanda, Italia, Ucraina, Brazilia, Polonia și Rusia. În vara anului 2010, a înființat, împreună cu soția sa, soprana Sonia Theodoridou, Orchestra Mobile. Un an mai târziu, au format casa de discuri „The Human Voice” („Vocea Umană”). Aici a editat cele 4 CD-uri ale sale: „Cavafy – Shades of Love…” (2011), „Cavafy II – Return” (2012), ambele cu lucrări ale compozitorului grec Athanasios Simoglou, „A Handful of Jewish Songs” (2016 ) și „The Scent of Jasmine” (2019).

Soprana Sonia Theodoridou s-a născut la Veria, Grecia  A absolvit Conservatorul „Manolis Kalomiris”, la clasa profesoarei Papalexopoulou, apoi a obținut o bursă „Maria Callas”, studiind la Academia de Muzică din Köln și la Londra, cu legendara Vera Rósza. S-a specializat și în repertoriul german de lied, cu Elisabeth Schwarzkopf. Sonia Theodoridou a cântat pe cele mai importante scene lirice ale Europei. În calitate de solistă sau în recitaluri de lieduri, Sonia Theodoridou a performat în Köln, Budapesta, Italia (Reggio Emilia), Tel Aviv, Lisabona, Tokyo, Frankfurt, München.

Tenorul grec Ioannis Lakis s-a născut la Salonic și a studiat la conservatoarele din orașul natal. A colaborat, de-a lungul timpului, cu remarcabili muzicieni din Grecia. A compus cântece pe versurile unor mari poeți greci: Manolis Anagnostakis, Manos Eleftheriou, Filipos Grapsas, Michalis Mpourmpoulis. Este unul dintre soliștii lucrării „The Free Besieged”, un episod din războiul de independență al Greciei scris de Dionysios Solomos, muzica aparținând lui Giannis Markopoulos. Sub bagheta maestrului Theodoros Orfanidis, această lucrare a fost prezentată cu succes în Grecia și în Europa, Ioannis Lakis fiind remarcat pentru prestația sa de către public și critica de specialitate.