Cercetătorul științific Petre Guran, invitat la „Întâlnirile SpectActor”

0
535

Petre Guran, cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene din cadrul Academiei Române, este invitat de Teatrul Național „Marin Sorescu” în cadrul evenimentului cultural „Întâlnirile SpectActor”. Miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 19.00, domnia sa va susține conferința „Învățătorule, vreau să văd!” (Ce merită să știm pentru ziua de mâine?) și va oferi autografe pe cartea „Biserica în Cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă” (Ed. PRO Universitaria, 2014). Moderator: Nicolae Coande. Biletele pentru public se găsesc la Agenția teatrului.

«O critică a educației contemporane în lumea occidentală, din punctul de vedere al metodei și al conținutului, și o discuție despre marile cărți ale umanității. Încerc să disting ce bagaj cultural trebuie să-și ia tânărul de azi pentru a traversa deșertul tehnologiei. S-ar intitula „Învățătorule, vreau să văd!”, cu un subtitlu eventual „Ce merită să știm pentru ziua de mâine?”», spune Petre Guran referindu-se la conferința pe care o va susține la Craiova.

Petre Guran (n. Bucureşti, 5 martie 1972) este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003), cu o teză intitulată „Sfinţenie regală şi putere universală în lumea ortodoxă (sfârşitul evului mediu şi începutul epocii moderne)”, susţinută la Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales (Paris), sub îndrumarea prof. Alain Boureau. În anul 2009 a fost consilier personal al Ministrului Culturii, iar în perioada 2016-2017, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru relația cu românii de pretutindeni. În 2013 a fost decorat de președintele Republicii Moldova cu Medalia „Mihai Eminescu” pentru merite culturale.

Este autor al volumului „Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă” (București, 2014) și a peste 40 de studii în limbile engleză și franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică și medievală, co-autor la „Oxford History of Historical Writing” și „Oxford History of Late Antiquity”. De asemenea, are numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură și religie. A fost director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, fellow al Center for Hellenic Studies, Princeton University, fellow NEC. În diferite etape ale formării sale intelectuale a avut ocazia să ucenicesc pe lângă profesorii Alexandru Duțu, Andrei Pippidi, Nicolae-Șerban Tanașoca, Alain Boureau (EHESS, Paris), Gilbert Dagron (College de France), Peter Brown (Princeton Univ.).