S-a dat start la construcția cartierului de locuințe de pe „Caracal”

0
247

În prezența premierului Victor Ponta și a ambasadorului Chinei în România, Xu Feihong, primarul Lia Olguța Vasilescu și constructorul chinez, Shandong Ningjian Construction Group Co Ltd., au pus, ieri, piatra de temelie a cartierului de locuințe. În următorii doi ani, pe bulevardul „Caracal”, vor fi construite 1.863 de locuințe, care vor fi vândute la un preț de 400 de euro pe metru pătrat. Constructorul chinez promite că apartamentele vor fi de cea mai bună calitate, urmând să se folosească materiale și o tehnică de construcție care vor respecta normele europene. Tot ieri, prim-ministrul Victor Ponta, alături de ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu au participat și la inaugurarea Căminului de bătrâni de pe strada „Tabaci”, care a fost proaspăt renovat.

Cartierul de locuințe va fi compus din 23 de blocuri cu câte zece etaje fiecare. Printre altele, locatarilor le vor asigurate locurile de parcare la sol și într-o clădire de parcare multietajată. În incinta complexului, se va afla și o piscină ce va funcționa cu circuit închis, numai pentru riverani. La parterul blocurilor, vor exista cabinete medicale, farmacii, grădinițe, restaurante și cafenele. „Cartierul va avea absolut toate funcționalitățile, inclusiv grădiniță, locuri de parcare, spații comerciale, ba chiar și o piscină. Vor fi la prețuri aproape de dumping pentru piața românească, de 400 de euro pe metru pătrat, aproape locuințe sociale. Dar vreau să vă spun că vor fi de cea mai bună calitate, toate materialele de construcție vor respecta standardele pe care le prevede legislația românească. Chiar dacă investiția vine din partea Chinei, cei care vor lucra aici, în acest șantier, vor fi români. Firmele subcontractoare sunt din zona noastră și, de asemenea, materialele de construcție vor fi luate de pe piața craioveană”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu, care a ținut să mulțumească și ministrului Apărării, Mircea Dusă. Acesta a cedat terenul fostei unități militare de pe „Caracal”, fiind prezent și el la inaugurarea lucrărilor.

Cartierul va fi ridicat în doi ani

Cartierul urmează să fie construit în doi ani de constructorul Shandong Ningjian Construction Group Co Ltd. Din China. Reprezentantul firmei constructoare a anunțat că vor fi ridicate 187 garsoniere, 1.035 apartamente cu două camere, 543 apartamente cu trei camere și 54 apartamente pe două niveluri. „Este un proiect pentru bunăstarea vieții craiovenilor și va genera locuri de muncă, creștere economică și îmbunătățirea nivelului de trai. Este un proiect important al firmelor chineze care operează în România și va deschide un nou domeniu de colaborare reciproc avantajoasă între China și România, un punct culminant între China și Europa Centrală și de Est. Aș dori să vă promit, în numele grupului Shandong Ningjian, că în procesul de construcție vom acorda mare atenție pentru calitatea construcției și vom selecta echipe de constructori performanţe din UE, iar toate construcțiile vor fi conform criteriilor europene. Nu în ultimul rând, vom depune toate eforturile pentru accelera construcția acestui proiect și să aducem un cartier frumos și comod pentru cetățenii Craiovei”, a promis constructorul chinez în fața oficialităților din România și China.
Proiectul este susținut și de ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong, care a fost prezent la inaugurarea șantierului. „Proiectul de la Craiova este un model de colaborare pragmatică între China și România și deschide un nou model de colaborare între cele două state. Este pentru prima dată când un proiect se realizează în urma unui acord între o firmă din China și o autoritate locală din România. Trebuie să studiem acest tip de colaborare și să-l răspândim. Sper ca aceste proiecte, prin efortul ambelor părți, să poată să dea cât mai multe roade și să înflorească în beneficiul celor două popoare”, a spus înaltul diplomat chinez.

Victor Ponta a lăudat perseverența primarului Craiovei

Premierul Victor Ponta a lăudat perseverența primarului Lia Olguța Vasilescu pentru demararea acestui proiect imobiliar. „Anul trecut era totul pregătit pentru vizita în China, și doamna Vasilescu, așa cum o cunoașteți foarte bine, mi-a zis că nu se poate să nu fie și ea prezentă să semneze un Memorandum pentru un cartier de locuințe la Craiova. După cum o cunoașteți, nu am reușit să îi spunem nu. Și așa s-a semnat acel Memorandum în fața celor doi prim-miniștri. Puțini am crezut atunci că o să se și întâmple acest lucru, mă bucur că doamna primar a crezut acest lucru și, în doar câteva luni, suntem aici pentru a vedea că se pune în aplicare. Sunt cu atât mai bucuros că a avut ea dreptate. Vreau să le urez constructorilor mult succes în ce au de făcut, sunt convins că experiența lor, alături de cea a românilor care vor lucra pe șantier, va aduce un rezultat foarte bun”, a declarat premierul României, Victor Ponta.

„Aceste parteneriate sunt soluția cea mai bună”

După momentul discursurilor oficiale, premierul Victor Ponta, primarul Lia Olguța Vasilescu, ambasadorul și constructorul chinez au îngropat simbolic, la temelia cartierului, o capsulă a timpului care să amintească de această zi. „Ne dorim ca acest proiect să aibă succes pentru că avem nevoie de parteneriate între autoritățile locale și companii pentru dezvoltarea de proiecte. Nu vom putea face totul doar de la Guvern, doar prin ANL sau doar prin proiecte strict private. Aceste parteneriate sunt soluția cea mai bună (…). Vă spun că un om care a fost de multe ori în China, cei de acolo chiar știu să construiască. Nu avem noi unde să construiască ei cât ar putea să o facă”, a mai declarat Victor Ponta.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU