Diplomaţii străini par hotărâţi să rămână în post la Phenian, în pofida tensiunilor

0
302

Diplomaţi străini aflaţi în post la Phenian păreau hotărâţi, sâmbătă, să rămână în această ţară, în pofida unui avertisment din partea Coreei de Nord, care a transmis clar, vineri, că, începând cu 10 aprilie, nu mai poate asigura securitatea reprezentanţelor diplomatice, în contextul puternice tensiuni din peninsulă. Şefii misiunilor diplomatice a şapte ţări din UE – Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia şi Bulgaria – prezente în Coreea de Nord, au discutat sâmbătă, la Phenian, despre o eventuală evacuare, în contextul în care puterea nord-coreeană a instalat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi ameninţă cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane. La finalul reuniunii, purtători de cuvânt ai ministerelor de Externe ai mai multora dintre aceste şapte state au refuzat să comenteze despre întâlnirea lor, trimiţând jurnaliştii către o reuniune asupra Coreei de Nord a ambasadorilor celor 27 de state UE ce urmează, potrivit unei surse diplomatice, să aibă loc astăzi, la Bruxelles.

Germania a anunţat că ambasada sa la Phenian poate, pentru moment, să continue să funcţioneze. „Securitatea ambasadei germane şi expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanenţă. (…)Ministrul de Externe, Guido Westerwelle, este informat în mod continuu în acest sens. În acest stadiu, ambasada poate lucra. În ceea ce priveşte securitatea ambasadei, există consultări permanente, în special cu alţi parteneri străini care au şi ei ambasade”, a anunţat, într-un comunicat, Ministerul german de Externe. Londra, la rândul său, şi-a exprimat scepticismul cu privire la amploarea avertismentului nord-coreenilor, ministrul de Externe, William Hague, subliniind ieri că nu există vreun semn recent de „redesfăşurare” a forţelor nord-coreene şi îndemnând la păstrarea calmului, relatează AFP. „Nu am observat trupele (nord-coreene) repoziţionându-se sau forţe terestre în redesfăşurare, lucruri la care te aştepţi înaintea unui atac militar. Acesta este motivul pentru care este important să ne păstrăm calmul, şi (să fim) totodată fermi şi uniţi”, a declarat Hague pentru BBC.

Franţa nu ia în calcul evacuarea personalului

Parisul „ia în serios situaţia” din Coreea de Nord şi „ne consultăm îndeaproape atât cu partenerii noştri europeni la faţa locului, cât şi cu ONU. Nu se ia în calcul, în acest stadiu, o evacuare a personalului Biroului Francez de Coperare (doi agenţi) şi nici a cetăţenilor francezi ce lucrează în cadrul ONG-urilor şi agenţiilor ONU la faţa locului”, a anunţat Philippe Lalliot, un purtător de cuvânt al Quai d’Orsay, într-un comunicat. Franţa nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, deci nu are statistici precise asupra numărului de cetăţeni aflaţi în această ţară, a precizat Ministerul francez de Externe pentru AFP.

MAE: Ambasada României la Phenian îşi continuă activitatea

Titus Corlăţean

Ambasada României la Phenian îşi continuă activitatea, a precizat ieri Ministerul român al Afacerilor Externe, dând asigurări că monitorizează atent evoluţiile din peninsula coreeană şi evaluează permanent securitatea misiunii diplomatice. „În contextul actual, activitatea misiunii noastre diplomatice continuă”, arată MAE, la solicitarea Agerpres. „În prezent, în ambasada de la Phenian se află 12 persoane, diplomaţi, personal auxiliar şi familiile acestora. Cu excepţia personalului ambasadei, în Coreea de Nord nu există alţi cetăţeni români”, detaliază sursa citată.

Preşedintele chinez nu vrea haos în Asia

Nici o ţară nu are dreptul de a arunca Asia în haos, a estimat ieri preşedintele chinez, Xi Jinping, fără a numi însă vreo ţară anume, transmite AFP. Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune sau lumea întreagă „din egoism”, a declarat Xi Jinping, la Forumul economic anual de la Boao, în prezenţa mai multor şefi de stat şi de guvern, precum şi a directorului general al FMI, Christine Lagarde. „Trebuie să acţionăm în mod concertat, pentru a rezolva mari dificultăţi, în scopul de a asigura stabilitatea în Asia”, care se confruntă cu „noi provocări, atât timp cât apar chestiuni sensibile şi există ameninţări pe planul securităţii şi netradiţionale”, a adăugat preşedintele chinez. China a anunţat ieri că a cerut Coreei de Nord să garanteze securitatea diplomaţilor săi, după ce Phenianul s-a declarat incapabil să asigure securitatea ambasadelor începând din 10 aprilie, în caz de conflict. Ambasada Chinei funcţionează în continuare „normal”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei.

Fidel Castro găseşte situaţia din Coreea de Nord drept periculoasă şi absurdă

Fostul număr unu cubanez, Fidel Castro, în vârstă de 86 de ani, care a transmis puterea fratelui său Raul, în 2006, din cauza problemelor de sănătate, a rupt tăcerea, recomandând moderaţie regimului de la Phenian, într-un moment în care tensiunile din peninsulă se accentuează şi ambasadele străine au fost puse în gardă. „Il Lider Maximo” consideră, într-un articol publicat în „Granma” şi alte medii cubaneze, că Phenianul trebuie să evite orice război, tensiunile actuale reprezentând un risc mult mai grav de conflict nuclear decât criza rachetelor din 1962 din Cuba, când se afla la putere.

SUA au amânat un test nuclear programat săptămâna viitoare în California

În Coreea de Sud, un oficial guvernamental citat de agenţia de presă Yonhap a apreciat că diplomaţii străini urmează să ignore mesajul Phenianului. „Majoritatea acestor guverne străine consideră mesajul nord-coreean drept un mijloc de amplificare a tensiunii în peninsula” coreeană, a declarat acest oficial sud-coreean sub protecţia anonimatului. ONU nu intenţionează, de asemenea, să evacueze personalul. Mai mult, sâmbătă, armata americană era pe punctul de a mobiliza un nou avion fără pilot, de spionaj, la baza americană aeriană din Misawa (Japonia), cu scopul de a consolida supravegherea Coreei de Nord, suspectată de pregătirea unui tir de rachetă, scria presa japoneză sâmbătă. În paralel însă, Statele Unite au amânat un test nuclear programat pentru săptămâna viitoare în California, la baza aeriană Vandenberg, al rachetei de tip Minuteman 3 (o rachetă balistică intercontinentală cu ogivă nucleară), într-o încercare de calmare a tensiunilor cu Coreea de Nord. Potrivit unui oficial american din cadrul Departamentului Apărării, secretarul Chuck Hagel a decis această amânare, cu scopul de a evita ca testul „să poată fi considerat ca exacerbând criza în curs cu Coreea de Nord”.

O întâlnire anuală SUA-Coreea de Sud a fost, de asemenea, amânată

De asemenea, Coreea de Sud şi SUA au amânat o importantă reuniune militară, care urma să aibă loc la jumătatea lui aprilie la Washington, la solicitarea Seulului, a anunţat ieri un oficial sud-coreean. Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american Interarme, şi omologul său sud-coreean, generalul Jung Seung-jo, urmau să discute despre politica lor comună faţă de Coreea de Nord şi despre alte subiecte în cadrul unei reuniuni anuale, pe 16 aprilie. „Decizia de a amâna reuniunea a fost adoptată (…) din cauza situaţiei speciale actuale a apărării noastre naţionale”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean Interarme.

Seulul a furnizat noi precizări despre pregătiri militare nord-coreene

„S-a confirmat că nord-coreenii au transportat cu trenul, la începutul săptămânii, două rachete (de tip) Musudan, cu rază medie de acţiune, către coasta de est, şi le-au instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv pentru tir”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul guvernului sud-coreean. Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune de aproximativ 3.000 de kilometri, adică are capacitatea să atingă Coreea de Sud şi Japonia. Cu o încărcătură uşoară, ea poate atinge o rază de până la 4.000 de kilometri şi, deci, teoretic, poate ajunge în Guam, o insulă în Pacific, situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, insulă pe care sunt staţionaţi aproximativ 6.000 de militari americani.