Drept la replică al primarului de la Leu

0
758

Primarul comunei Leu Antonie Drăghici a cerut un drept la replică pentru materialul apărut în cotidianul Cuvântul Libertăţii la data de 6 aprilie a.c.. Cum era de aşteptat în dreptul la replică Antonie Drăghici îl acuză pe viceprimarul Iulian Cristescu de faptul că nu se ocupă de sarcinile pe care le are prin dispoziţie şi că manipulează un grup de consilieri locali „să adopte hotărâri de consiliu care contravin legii”.

„Referitor la aspectele sesizate vă relatez următoarele: viceprimarul Cristescu Iulian, în loc să se ocupe de sarcinile pe care le are prin dispoziţia primarului, sarcini care privesc rezolvarea problemelor din primărie şi ale comunităţii pentru care a fost ales. Acesta s-a autointitulat purtătorul de cuvânt şi dirijorul unui grup de consilieri locali pe care îi dirijează şi îi manipulează ca prin iniţiativele şi hotărârile din şedinţele din consiliul local să adopte hotărâri de consiliu care contravin legilor în vigoare, luate numai pentru blocarea activităţii în primărie dar şi în defavoarea comunităţii din Leu”, se arată în dreptul la replică. Pe alocuri dreptul la replică al primarului Antonie Drăghici este confuz şi în unele cazuri se contrazice.

Consilieri au dreptul prin lege să iniţieze proiecte de hotărâre

„Cu privire la unele posturi ocupate precum şi de soţia mea şi unele rude cum se exprimă în articol menţionez că aceştia au fost angajaţi înainte de a ocupa eu funcţia de primar, aşa cum bine se ştie că în perioada 2008 şi până în prezent toate posturile şi încadrările au fost blocate. De exemplu soţia mea a fost angajată prin concurs în anul 2005 când chiar d-l Cristescu era viceprimar. Doresc să vă relatez că viceleprimar fiind şi consilier local, împreună cu un consilier considerându-se majoritari în şedinţele de consiliu, în luna ianuarie 2011 au iniţiat un proiect de hotărâre pe care l-au şi adoptat în şedinţa de consiliu cu privire la desfiinţarea unui centru de zi”, reclamă Antonie Drăghici. Trecând peste exprimarea greoaie a primarului, trebuie spus că în cotidianul nostru Antonie Drăghici nu a fost niciodată acuzat că şi-a angajat soţia. În mai multe rânduri Iulian Cristescu a afirmat că Antonie Drăghici încearcă să îi păstreze locul de muncă soţie sale. O altă problemă este legată de dreptul consilierilor locali de a iniţia proiecte de hotărâre, asigurat de Legea 215 din 2001 republicată art. 45: „(6) Proiectele de hotărâri pot fi propuse de consilieri locali, de primar, viceprimar sau de cetăţeni”. Ori unde este ilegalitatea în cazul lui Iulian Cristescu şi a unui alt consilier local care au iniţiat un proiect de hotărâre? Cei doi consilieri locali şi-au exercitat un drept oferit de lege. Conform aceluiaşi articol din Lega 215 din 2001, alin 1: „În exercitarea atribuţiilor ce îi revin consiliul local adoptă hotărâri, cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în afară de cazurile în care legea sau regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului cere o altă majoritate”. Dacă proiectul de hotărâre propus şi votat de majoritatea consilierilor locali este ilegal este de datoria Direcţie de Verificarea Legalităţii Actelor a Prefecturii Dolj să constate acest lucru şi să o dea ca nelegală.

„Nu eu, primarul, am greşit (…) de vină este juristul”

În dreptul la replică Antonie Drăghici nu aminteşte nimic despre funcţionarea în afara legii luni de zile a SC Utilităţi Publice Leu. Hotărârea Consiliului Local a fost votată la începutul anului 2010 şi a ajuns la Prefectura Dolj în luna noiembrie. În tot acest timp societatea a funcţionat fără ca hotărârea CL Leu să aibă viza de legalitate. Primarul Antonie recunoaşte totuşi că serviciul a funcţionat ilegal pentru că hotărârea consiliului local nu avea viză de legalitate, însă dă vina pe juristul Primăriei Leu. „Noi când am înfiinţat serviciul juristul Primăriei Leu în loc să ducă prima hotărâre la legalitate a dus-o pe a doua şi pe a treia şi prima nu era dusă. O să vină un control până la urmă, că o să vină Curtea de Conturi să verifice. Nu eu, primarul, am greşit pentru că eu am hotărârea consiliului, de vină este juristul. Drept să vă spun am înfiinţat acest serviciu pentru a mai păstra nişte locuri de muncă. Am găsit această portiţă în lege, altfel trebuia să trimitem oamenii acasă”, a spus Antonie Drăghici.