Senatorul de Dolj, Ion Prioteasa (declarație politică): „Am sprijin Ucraina cu aceeași determinare pe care am văzut-o la toți partenerii noștri din cadrul Alianței Nord-Atlantice”

0
3581

A trecut un an de la invazia Federației Ruse asupra Ucrainei, iar astăzi putem constata un lucru pe care îl recunoaște toată lumea, inclusiv invadatorii ruși. Ucraina a rezistat, iar armata ucraineană a fost mult mai puternică decât s-a crezut inițial.

Planul lui Putin de a îngenunchea Ucraina printr-o lovitură fulgerătoare a eșuat. Armata Rusă a fost nevoită se retragă din zona Kievului, din Harcov și din Herson.

Ucraina plătește fără îndoială un preț scump pentru libertatea și suveranitatea sa. Este un preț plătit cu sângele eroilor căzuți pe frontul de luptă. Infrastructura țării a fost în mare parte distrusă, economia are de suferit, iar milioane de refugiați au fost nevoiți să își părăsească locuințele.

România a fost tot timpul alături de aliații din NATO și din Uniunea Europeană. Am fost solidari cu lumea civilizată în aplicarea sancțiunilor economice împotriva invadatorilor ruși. Am sprijin Ucraina cu aceeași determinare pe care am văzut-o la toți partenerii noștri din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

A fost o încercare grea care ne-a testat unitatea și solidaritatea față de o țară hotărâtă să își apere libertatea și suveranitatea. Amenințarea Federației Ruse ne-a unit mai mult ca niciodată. Am fost și vom rămâne la fel de uniți pentru a ne apăra libertatea și democrația.

România a fost alături de Ucraina încă din primele zile de război. Nu am ezitat niciun moment. România și-a deschis granițele pentru refugiații ucraineni, iar cei care au decis să rămână în țara noastră au găsit aici ospitalitatea și omenia care îi caracterizează pe români.

România s-a dovedit de asemenea un partener de nădejde al Ucrainei și al întregii lumi civilizate atunci când a asigurat principala cale de export pentru cerealele ucrainene. Iar asta a implicat și un cost destul de mare pentru fermierii noștri, la fel ca și în cazul fermierilor polonezi sau de alte naționalități.

Am speranța că Uniunea Europeană va fi solidară cu cei care au fost în prima linie a sprijinului european pentru Ucraina. Toate aceste costuri pe care România și alte state din regiune le-au suportat în criza refugiaților, în criza grânelor sau sub alte aspecte economice și comerciale trebuie distribuite în mod egal la întregii Uniuni.

România a fost un partener de nădejde pentru Ucraina și cu siguranță vom fi în continuare un stat care respectă principiile și valorile democratice și europene.

Mă aștept, în calitate de membru al Comisiei pentru politică Externă din Senatul României la același respect și din partea Ucrainei. Mă aștept la o soluționare cât mai rapidă, pe cale diplomatică, civilizată, a chestiunii privind Canalul Bâstroe.

Mă aștept la o relație corectă, în condiții de concurență loială între fermierii ucraineni și cei români.

Și nu în ultimul rând, mă aștept ca Ucraina să rezolve cât mai rapid problema învățământului în limba maternă pentru comunitatea românească din această țară, așa cum ne-a promis președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenschi.

Partenerii de încredere se respectă între ei. România a respectat Ucraina și sacrificiul poporului ucrainean în toată această perioadă. Mă aștept la același respect din partea Ucrainei față de România și față de poporul român care s-a purtat exemplar în cele 12 luni de la invazia rusească.