Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia Zilei internaționale a femeii 8 martie 2019

0
352

Sărbătorim astăzi mama, soția, iubita, fiica, sora, colega, prietena, femeia ca simbol al tenacității dovedite de-a lungul vremii, în strădania de a-și câștiga drepturile sociale, politice, economice și culturale. Activismul și puterea lor de a transforma ziua de mâine într-una mai bună au inspirat generații și au influențat progrese majore în societate.

Multe dintre acțiunile în care m-am implicat și pe care le voi urmări îndeaproape sunt dedicate asigurării de șanse egale pentru toți cetățenii și combaterea discriminării de orice fel. Egalitatea de gen este unul dintre stâlpii societăţii democratice, parte integrantă a coeziunii sociale și un principiu fundamental aflat la temelia UE și a culturii europene.

Ca prima femeie prim-ministru al României, înțeleg imensa responsabilitate pe care o am față de cetățeni,  mai ales în ceea ce privește promovarea drepturilor femeilor în toate domeniile vieții sociale, fie că ne referim la educație, antreprenoriat sau la piața muncii. 

Ne-am concentrat asupra creșterii independenței economice a femeilor, obiectiv major al mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, pe promovarea femeilor în toate domeniile vieții sociale, inclusiv în funcții politice la cel mai înalt nivel.

Suntem prima echipă guvernamentală din ultimii 30 de ani care a  promovat un capitol distinct în programul de guvernare cu măsuri clare, specifice și cuantificabile menite să genereze o schimbare de gândire și acțiune, privind condiția tuturor femeilor din România. De asemenea, ne-am asumat un program național pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Una dintre prioritățile guvernului nostru este armonizarea legislației interne cu prevederile Convenției de la Istanbul. Totodată, am promovat împreună cu Parlamentul reglementări importante pentru prevenirea și combaterea abuzurilor și a relelor tratamente, iar la nivelul Guvernului, o serie de proiecte pentru protejarea victimelor violenței domestice.

Sunt proiecte și măsuri pe care le vom dezvolta, însă, în egală măsură vom pune accent asupraeducației, informării și îndrumării, promovării exemplelor de conduită firească, pentru ca egalitatea de gen să fie o realitate a vieții noastre.

Doresc tuturor femeilor să fie sănătoase, să aibă în continuare puterea să schimbe lumea și să se bucure de realizări!

Doamnelor și domnișoarelor, la mulți ani!