Festivalul Național de Teatru 2018 va fi dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu

0
520

Cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) va avea loc la Bucureşti, în perioada 19-28 octombrie, şi va fi dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu, care pe 13 aprilie va împlini 80 de ani. „E o dovadă în plus că ceea ce a creat de-a lungul anilor se cheamă valoare. A montat frumoase spectacole în diverse teatre. Multe și variate spectacole – peste o sută!”, se precizează pe site-ul evenimentului. În anul Centenarului Marii Uniri a românilor, activitățile și evenimentele dedicate festivalului se vor desfăşura sub simbolul „#fnt100 – Festivalul Naţional de Teatru 2018 – în 100 de evenimente”. Director artistic şi selecţioner va fi şi în acest an criticul de teatru Marina Constantinescu. Selecţia oficială a spectacolelor din ţară care vor fi parte din FNT 2018 va fi anunţată la început de iulie.

Continuând tradiția inițiată acum patru ani, ediţia cu numărul 28 a Festivalului Naţional de Teatru îi este dedicată unui artist extrem de special cu care avem șansa să fim contemporani: regizoarea Cătălina Buzoianu – o mare personalitate a culturii române care, prin propunerile sale artistice și prin activitatea susținută dedicată învățământului teatral și scenei, în integralitatea ei, a influențat profund teatrul românesc în ultimii 50 de ani.

«A cucerit culmi pe tărâmul artei teatrale, suport fiindu-i credința în profesiunea pe care și-a ales-o și căreia i s-a dedicat zeci de ani. A creat spectacole mari – amprente pe memoria publicului. A cugetat asupra teatrului prin comunicări, conferințe, ateliere, dialoguri, susținute aici și în diverse țări, dar și lăsând în volum bucăți de „file îngălbenite” din caietele sale de regie, de „file albe pentru viitor”, descriind totodată „itinerarii teatrale” sau aducând „omagii” oamenilor din viața sa. A scris fascinant despre teatru, despre zeii lui, despre muze. A descoperit artiști – fie că i-a căutat, fie că i-a găsit întâmplător; pe mulți i-a format, cu mulți a mers până la răscruci de drumuri. A învățat de la unii și i-a învățat pe alții. Erudiția ei înmagazinează tezaure ce țin de această artă considerată efemeră…», menționează organizatorii FNT.

Cătălina Buzoianu

Cătălina Buzoianu a montat peste o sută de spectacole, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Bulandra şi Teatrul Mic din Bucureşti etc. Între aceste spectacole s-au numărat „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” şi „Uriaşii munţilor” de Luigi Pirandello, „Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, „Yvona, principesa Burgundiei” de Witolt Gombrowicz, „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas, „O dimineaţă pierdută” după romanul Gabrielei Adameşteanu, „Patul lui Procust” după Camil Petrescu, „Pescăruşul” de Cehov, „Furtuna” de Shakespeare.

Din 1990 a colaborat şi cu alte teatre, precum Teatrum Mundi, unde a regizat „Teatrul descompus” de Matei Vişniec şi „Levantul” după Mircea Cărtărescu, Teatrul de Comedie, Teatrul Levant, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Evreiesc de Stat şi Teatrul Dramatic din Constanţa. A montat piese şi în Polonia, Israel şi Franţa.

A fost premiată, înainte de 1989, în ţară – Premiul Academiei Române, dar şi în străinătate – în Anglia şi Polonia. După 1990 a obţinut mai multe premii UNITER, precum şi premii la Festivalul Naţional de Teatru, unde i s-au jucat mai multe spectacole. Cătălina Buzoianu a scris trei cărţi: „Novele teatrale”, „Vaporul interior” şi „Mnemosina, bunica lui Orfeu”.