Cod galben de inundaţii pe râurile Jiu şi Desnăţui

0
377

Hidrologii au emis, ieri, o avertizare cod galben de inundaţii ce vizează şi râuri din judeţul Dolj. Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat că există pericolul apariţiei unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici ce ar putea provoca inundaţii locale şi creşteri de debite pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit cod galben de inundaţii până astăzi la ora 16.00. Avertizarea este valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice Timiş superior şi afluenţii săi, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Gorj şi Caraş-Severin), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Mureşului din judeţele Hunedoara şi Alba.

Potrivit reprezentanşilor ABA Jiu se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

În ultimii ani, pe râul Desnăţui s-a intervenit prin efectuarea unor lucrări de regularizare, întrucât acesta a provocat în mai multe rânduri inundaţii care au afectat localităţile riverane. Astfel, în bazinul superior al acestui curs de apă, în localităţile Bălăciţa şi Carpen- Cleanov au fost executate lucrări de regularizare în regim de urgenţă după inundaţiile produse în primăvara anului 2014. În rest, pe râul Desnăţui, amonte Acumularea Fântânele şi aval, în ultimii ani nu au fost puse în pericol localităţile chiar dacă s-au înregistrat viituri importante.

Cod galben pe Dunăre până pe 15 martie

Şi Dunărea se află sub cod galben de inundaţii până pe data de 15 martie a.c, pe sectorul aval SHEN Porţile de Fier–Zimnicea. Ieri, în secţiunea Baziaş se înregistra un debit afluent de 10.200 mc/s, iar prognoza este de uşoară creştere până la un debit de 10.400 mc/s în data de 13 martie. Cota la miră, ieri la prânz, la Calafat era de 552 cm (cu 2 cm peste cota de atenţie), tendinţa fiind de staţionare, iar la s.h. Bechet a fost depăşită cota de inundaţie cu 3 cm.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu prin Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi a transmis către primăriile limitrofe fluviului Dunărea, respectiv, Hinova, Gruia, Gogoşu, Pristol, Gârla Mare, Vraţa, Salcia, precum şi fermelor piscicole Gîrla Mare şi Gruia, o adresă de informare şi avertizare prin care se solicită avertizarea şi atenţionarea populaţiei din zonă şi luarea măsurilor de încetare a oricărei activităţi desfăşurate în zona de risc la inundaţii.

ABA Jiu, pregătită să intervină

SGA Mehedinţi a luat măsura creşterii numărului personalului de intervenţie şi pregătirea utilajelor şi materialelor din stocul de apărare. Este supraveghată, de asemenea, comportarea lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor ale altor deţinători, respectiv digurile cu rol de apărare din zona Gruia, Gîrla Mare şi Salcia prin Formaţia Drincea.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu – prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj monitorizează intens lucrările hidrotehnice (digurile), cât şi zonele libere pe întreg teritoriul administrativ al judeţului. De asemenea, s-au luat măsuri pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor, mărind frecvenţa de citire. ABA Jiu acţionează prin cele două SGA-uri, Dolj şi Mehedinţi, care sunt pregătite să intervină cu materiale, mijloace şi formaţiuni operative de intervenţie pentru ajutorarea comitetelor locale în acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor inundaţiilor, dacă situaţia o impune, până la îndepărtarea pericolului şi revenirea situaţiei la normal.