„ Îl felicit pe Jean-Claude Juncker, candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene!”

0
140

Jean-Claude Juncker (Luxemburg) a fost ales candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, în cadrul Congresului PPE de la Dublin, cu 382 de voturi din 627 valide. Fostul premierul al Luxemburgului şi fostul lider al eurogrupului a câştigat în faţa comisarului european francez Michel Barnier pentru a conduce campania PPE la alegerile europene europene ce vor avea loc între 22 şi 25 mai.  Tot la Dublin a fost prezentat şi proiectul “Noua viziune” asupra UE care este promovat de preşedintele Comisiei Europene şi de cancelarul Angela Merkel.

Jean-Claude Juncker este fost lider al eurogrupului şi fost prim-ministru al Luxemburgului. El este susţinut de Partidul Popular Creştin Social din Luxemburg şi are sprijinul Uniunii Creştin Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel. Luxemburghezul este spijinit şi de partidul Nea Demokratia, din Grecia. Juncker îl va înfrunta pe germanul Martin Schulz, desemnat candidat al socialiştilor europeni săptămâna trecută la Roma. Câştigătorul acestui duel va fi în mod ideal succesorul lui Juan Manuel Barroso în fruntea Comisiei Europene, chiar dacă desemnarea nu se face automat. Alegerea se va face de asemenea în cadrul unor negocieri pentru trei poziţii: preşedintele Parlamentului European, preşedintele Consiliului European şi şeful diplomaţiei UE.

„Prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în cadrul unui discurs susţinut la a doua sesiune plenară a Summitului Partidului Popular European de la Dublin, că PPE trebuie să câştige alegerile pentru Comisia Europeană şi că este sigur că acest lucru se va întâmpla. El i-a mulţumit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru asistenţa acordată României în timpul crizei, el amintind că ţara noastră a fost una dintre statele aflate într-o situaţie dificilă, dar cu asistenţa executivului european a reuşit să depăşească acea perioadă. „PPE a fost cel care şi-a asumat criza, cel care a avut forţa, inteligenţa şi determinarea să treacă Europa pe malul celălalt al crizei. Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în PE a unui mare număr de eurosceptici. De aceea, cred că prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile pentru PE. Eu nu văd altă formaţiune europeană capabilă să asigure o creștere durabilă, să creeze locuri de muncă şi, mai ales, să iubească Europa unită aşa cum o iubesc popularii“, a adăugat Traian Băsescu.

 

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu :

„Manifestul „Noua viziune” punctează bine o serie de provocări pe care Uniunea le are în faţă: combaterea populismului, a extremismului şi a euroscepticismului, nevoia mobilizării tuturor sectoarelor societăţii în promovarea unui spirit european, reîmprospătarea valorilor europene, creşterea competitivităţii noastre la nivel global. Manifestul vorbeşte de nevoia unui suflu nou european, care să reducă scepticismul şi să crească încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană. Cred că trebuie să învăţăm să apreciem mai mult Uniunea Europeană. UE funcţionează pe principiul solidarităţii. Şi noi, cetăţenii, trebuie să fim solidari cu ceea ce înseamnă şi ceea ce reprezintă Uniunea Europeană. De aceea, îl felicit din inimă pe Jean-Claude Juncker, proaspat ales candidat al PPE la preşedinţia Comisiei Europene!„