Olguţa declară război repartitoarelor

4
310

Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine că locatarii din Craiova continuă să aibă facturi mari la căldură, deşi s-a scăzut preţul gigacaloriei, şi asta din cauza firmelor care au montat repartitoare de costuri pe calorifere. Edilul crede că aceste societăţi umflă consumurile cetăţenilor şi se pregăteşte să le pună la punct. 

Olguţa Vasilescu a dat ca exemplu chiar apartamentul său. Primarul a spus că anul trecut a sesizat că era singura familie pe scară care avea o factură destul de piperată la încălzire, 870 de lei, timp în în care alţi vecini ai săi figurau cu facturi mult mai mici. ”Ne aşteptam, aşa cum era şi firesc, să scadă facturile la întreţinere. Din păcate, am constat că dacă pentru unii au scăzut – dar la modul că plătesc 14 lei pe lună, şi există astfel de cazuri inclusiv în blocul în care eu domiciliez – la alţii sunt facturi de 870 de lei pe lună, cum este la apartamentul meu. Deci e foarte clar că acolo se întâmplă ceva. Şi atunci i-am spus domnului Nedelescu să analizăm pentru că cineva fură şi vrem să ştim şi noi cine fură”.

Primarul se încălzeşte la pauşal

Din verificări a reieşit că familia Vasilescu avea un consum de 0,9 gigacalorii pe apartament pe o lună de iarnă – conform măsurătorilor efectuate de Termoficare – şi 3 gigacalorii – după datele transmise de firma de repartitoare. Olguţa Vasilescu a tras concluzia că societatea e cea care o trage în piept şi a decis să renunţe la repartitoare pentru a se încălzi la pauşal. ”Eu am renunţat la repartitoare, deşi ştiu că nu am făcut un lucru bun. Dar sunt convinsă că firma care a pus aceste repartitoare pe mine, ca cetăţean, mă fură. Şi nu suport să fiu furată şi din cauza aceasta am renunţat. Ideea cu repartitoarele a fost foarte bună, în mod normal trebuie să plăteşti cât consumi, dar dacă vezi că tu plăteşti mai mult decât tot cartierul, scoţi repartitorul”. Primarul a mărturisit că acum plăteşte cu un milion mai jos decât anul trecut când aveam repartitorul.

”Dacă ar fi în sarcina mea, nu s-ar apropia la 20 kilometri de Craiova”

După ce tot mai mulţi cetăţeni au început să se plângă că au facturi la fel de mari şi comparând şi cu situaţia personală, primarul este convins că firmele de repartitoare sunt principalii vinovaţi pentru această situaţie. ”Dacă ar fi în sarcina mea să mă ocup de aceste firme de repartitoare, vă asigur că nu s-ar mai apropia la 20 de kilometri de Craiova, dar nu am posibilitatea legală să facă acest lucru. Singurul protest al meu ca cetăţean a fost să-mi scot repartitorul”. Autorităţile locale susţin că nu pot să intervină pe lângă aceste societăţi – în Craiova există cinci astfel de firme – întrucât acestea au contracte directe cu asociaţiile de proprietari. Municipalitatea susţine că a încercat să le ceară un ”dublu sigiliu pe repartitoare”, dar firmele au refuzat, iar autorităţile nu au putut să le mai impună nimic pentru că nu aveau nici o relaţie contractuală cu acestea.

Parlamentarii de Dolj, solicitaţi să dea o mână de ajutor

Autorităţile au ajuns la concluzia că, pentru a disciplina aceste firme, este nevoie de schimbarea legislaţiei în domeniul asociaţiilor de proprietari. Olguţa Vasilescu a declarat că a dat dispoziţie să se întocmească o comisie care să analizeze şi să pună pe hârtie toate aceste aspecte legate de diferenţele de costuri. ”Am ajuns la concluzia că trebuie să modificăm şi legislaţia pentru a avea mai multe prerogative. Altfel, degeaba ne chinuim noi să scădem gigacaloria, cu eforturi mari, în situaţia în care facturile nu scad. Buba e clar că nu e de la costul gigacaloriei”. Toate costatările, alături de sesizările venite de la cetăţeni, vor fi puse într-o mapă care va fi înmânată parlamentarilor de Dolj care vor primi sarcina din partea primarului de a pune în discuţie modificarea legislaţiei, în sensul ca autoritatea locală să aibă mai multe putere de decizie în privinţa asociaţiilor de proprietari.

Primăria Craiova pregăteşte un regulament

Concomitent, autorităţile locale întocmesc şi un regulament propriu prin care vor să oblige asociaţiile de proprietari să îşi ia mai multe măsuri în relaţia cu firmele de repartitoare. ”Am avut o situaţie în care ANRE-ul dorea să crească preţul luna trecută. Au fost iarăşi discuţii şi nu va creşte, ci va scădea şi o să vedeţi într-o şedinţă a CLM că vom opera iar modificări. Dar problema nu este aici şi noi trebuie să o rezolvăm cumva deşi ne depăşeşte prerogativele. Chiar îi înţelegem pe acei cetăţeni care sunt rezoltaţi de faptul că nu le-a scăzut facturile la întreţinere. Şi deocamdată singura variantă pe care o avem noi legal este să facem acest regulament”. Lia Olguţa Vasilescu a declarat că, la preluarea mandatului, gigacaloria costa 245 lei, iar acum, după reducere, gigacaloria costă 220,5 lei şi ar trebui ca facturile să fie cu 10% mai mici.

4 COMENTARII

  1. Are dreptate doamna Primar. Eu dupa ce am instalat acela nenorocite de repartitoare, stateam in frig si plateam o suma mult mai mare ca inainte. Dupa ce sau convins locatarii de pe scara unde locuesc, am caldusa suficianta si platim mai putin. Sunt eficiente acele robinete termostatate.

  2. La cata tehnica are in cap Olguta poate sa “desfinteze” si legile termodinamicii şi sa descpoere roata!
    In orice caz, ar trebui sa ia în calcul că, foarte multi nu l-au mai vrut pe Solomon!
    Oricum, desfinţarea repartitoarelor este un lucru nechibzuit pentru un Primar, care dă semnalul unei risipe în folosirea energiei termice.

  3. Pentru instalațiile nostre şi halul în care se află, inclusiv dezechilibrul total al respectării termodinamici şi circulației agentului termic anomalia e clară.
    Dacă mai vorbim de pietrificare conductelor si a caloriferelor şi împiedicarea radierii normale a căldurii 100% dau dreptate doamnei primar.
    Reglajele giga calorimetrelor şi incorecta poziționare a repartitorului de costuri pe radiator (ca schimbător de căldură) 200% are dreptate doamna primar.
    Debranșările o catastrofă totală ce au dezechilibrat sistemul termic şi circulația corectă a agentului termic 500% dau dreptate doamnei primar.
    Mai sunt și alte aspecte tehnice ne respectate, privind proiectarea la reparații capitale total sau parțial ne respectate dimensiunile conductelor,vane, etc., etc.

Comments are closed.