Controale în cabinetele medicilor

0
333

În ultima lună, inspectorii din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au efectuat un număr record de controale în rândul furnizorilor de servicii medicale din judeţ. Aceştia au trecut pragul a numai puţin de 48 de unităţi sanitare – cabinete ale medicilor de familie, spitale sau cabinete stomatologice. Cu această ocazie, reprezentanţii CAS au verificat în ce măsură sunt respectate clauzele contractuale şi legislaţia în vigoare, pentru neregulile constatate fiind aplicate o serie de sancţiuni.

Printre altele, inspectorii CAS Dolj au verificat, pe parcursul acţiunilor de control, modul în care se acordă serviciile medicale, corespondenţa între serviciile solicitate pentru decontare de furnizori şi cele efectuate în mod real, precum şi modul în care au fost respectate de furnizor condiţiile existente la momentul evaluării.

Cu această ocazie, au fost verificaţi 14 furnizori de servicii medicale în asistenţa medicală primară, constatându-se mai multe deficienţe. Spre exemplu, au fost identificaţi pensionari care au beneficiat ilegal de prescripţii medicale în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 de lei pe lună. Aceştia au declarat în scris că nu au alte venituri, deşi acest lucru s-a dovedit a fi fals, în cele din urmă, ei figurând în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj au hotărât ca, în acest caz, contravaloarea medicamentelor compensate cu 90% prescrise de medicii de familie pensionarilor care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii să se recupereze de la persoanele care au beneficiat ilegal de compensarea suplimentară de 40%.

48 de controale într-o singură lună

Potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, trei medici de familie au prescris medicamente compensate 90% fără a solicita pacienţilor declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate şi cupon de pensie. Pentru completarea incorectă şi incompletă a documentelor de evidenţă din cadrul cabinetelor medicale, furnizorii au fost sancţionaţi prin imputarea sumei reprezentând compensarea de 40% din contravaloarea medicamentelor compensate 90%.

Un alt medic de familie nu a folosit formularele tipizate obligatorii prevăzute în norme pentru transferul pacienţilor pe lista proprie, fiind sancţionat cu avertisment scris. Tot cu ocazia controalelor din ultima lună, inspectorii CAS Dolj au constatat că un furnizor a raportat eronat servicii medicale efectuate unor pacienţi în perioada în care aceştia erau internaţi fiind sancţionat cu recuperarea serviciilor medicale respective şi cu diminuarea cu 10% a sumei alocate pentru plata per capita din luna ianuarie a.c. De asemenea, un medic de familie a eliberat concedii medicale cu încălcarea prevederilor OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind sancţionat contravenţional cu avertisment.

Sancţiuni pentru deficienţele constatate

Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate au verificat şi patru furnizori de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – servicii clinice. În cazul acestora s-a constatat existenţa unor deficienţe privind completarea corectă şi la zi a formularelor privind evidenţele obligatorii, motiv pentru care au fost sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a valorii minime garantate a punctului pentru lunile în care s-au constatat deficienţe. O altă problemă a fost raportarea unor servicii medicale solicitate de asiguraţi în vederea expertizei capacităţii de muncă, a încadrării şi reevaluării gradului de handicap care s-au încasat şi de la pacienţi.

Au fost verificaţi şi doi furnizori de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – paraclinic, constatându-se că un furnizor nu respectă dreptul la libera alegere a asiguratului, laboratorul fiind sancţionat cu diminuarea cu 10% a serviciilor medicale raportate în luna respectivă.

Nereguli descoperite în trei spitale

Controalele CAS au ajuns şi în spitale. Inspectorii au trecut pragul a trei unităţi spitaliceşti în care s-au derulat anul trecut subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi hematologice, programul naţional de diabet zaharat, programul naţional de boli rare – hemofilie/talasemie, programului naţional pentru tratamentul bolnavilor de tuberculoză şi programul naţional de screening pentru depistarea activă a cancerului de col uterin. În cazul unui spital s-a constatat că nu întotdeauna comenzile lunare de medicamente sunt corelate cu stocul existent şi consumul mediu lunar, urmând ca spitalul să stabilească necesarul lunar de medicamente în funcţie de stocurile existente, evitându-se epuizarea acestora, dar şi existenţa unor stocuri supradimensionate sau cu termen scurt de valabilitate.

De asemenea, în cazul a două spitale a fost depăşit costul mediu anual pe bolnav tratat, stabilit prin Ordinul 1.426/2011 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012, urmând ca unităţile sanitare să dispună măsuri pentru încadrarea în costurile estimate.