„The Euro Exhibition”

0
1066

Joi, 10 martie, va fi inaugurată „The Euro Exhibition”, eveniment care va fi găzduit până pe 27 mai 2011 de Banca Naţională a României. Această expoziţie a fost concepută de Banca Centrală Europeană (BCE) şi este găzduită la Sucursala Municipiului Bucureşti a B.N.R. (Bucureşti, str. Lipscani, nr. 16). Intrarea este liberă şi va fi deschis publicului larg între orele 8-18 de luni până vineri. Bazându-se pe tehnici multimedia, Expoziţia euro le oferă vizitatorilor o experienţă practică legată de moneda unică. Obiectivul principal al acestei expoziţii itinerante este familiarizarea publicului european cu bancnotele şi monedele euro, precum şi cu elementele de siguranţă ale acestora, într-un mod captivant şi interactiv. Expoziţia cuprinde şapte module bilingve: „Bancnote” (un modul dedicat caracteristicilor generale ale bancnotelor euro şi un altul care oferă informaţii privind producţia şi circulaţia bancnotelor euro), „Monede”, „Elemente de siguranţă”, „Colţul copiilor” şi „Istoria banilor” (două module dedicate palpitantei evoluţii istorice a noţiunii de bani). O varietate de elemente inovatoare, special concepute, transformă vizitarea expoziţiei într-o călătorie agreabilă de 45 de minute în universul fascinant al bancnotelor şi monedelor euro. Vizitatorii îşi vor putea îmbunătăţi astfel cunoştinţele despre euro ca monedă fiduciară, delectându-se cu jocuri pe calculator şi observând elementele de siguranţă în imagini de mari dimensiuni. Până în prezent, expoziţia a fost găzduită de Slovacia, Spania, Italia, Germania, Luxemburg, Polonia şi Estonia. După popasul de la Bucureşti, expoziţia itinerantă îşi va continua călătoria prin Uniunea Europeană.

Euro este moneda unică a 330 de milioane de europeni

Bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie la data de 1 ianuarie 2002, marcând o schimbare substanţială în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din ţările zonei euro. Aceasta a reprezentat o operaţiune logistică de amploare, care a presupus producerea şi distribuirea a 15 miliarde de bancnote euro în vederea înlocuirii bancnotelor naţionale – un număr suficient pentru a acoperi suprafaţa a 15 000 de terenuri de fotbal! În prezent, euro este moneda unică a 330 de milioane de europeni din cele 17 ţări care constituie zona euro (Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda) şi a devenit un simbol tangibil al succesului Europei. Aproximativ 13 miliarde de bancnote se află în circulaţie, la ora actuală, în zona euro şi în afara acesteia, estimându-se că, în termeni valorici, un procent de până la 20% din totalul bancnotelor euro este utilizat în afara zonei euro. Seria bancnotelor euro cuprinde şapte cupiuri (5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR), dimensiunile acestora fiind cu atât mai mari cu cât valoarea lor este mai ridicată.

Concepţia grafică

În luna februarie 1996, Institutul Monetar European, precursorul Băncii Centrale Europene, a lansat un concurs privind grafica bancnotelor euro. Pentru a evalua propunerile de elemente grafice preselectate, a fost realizat un sondaj de opinie la nivel european, rezultatul acestuia indicând că tema „Epocile şi stilurile Europei” era considerată cea mai reprezentativă pentru Europa şi bogatul său patrimoniu istoric şi cultural. În luna decembrie 1996, pe baza recomandărilor din partea unui juriu format din experţi independenţi, precum şi a rezultatelor sondajului, Consiliul Institutului Monetar European a ales seria câştigătoare, concepută de Robert Kalina, grafician de bancnote la Oesterreichische Nationalbank.

Noi elemente grafice

Pentru a fi mereu cu un pas înaintea falsificatorilor, Banca Centrală Europeană, asemenea altor bănci centrale, trebuie să îmbunătăţească în permanenţă elementele de siguranţă ale bancnotelor. Prin urmare, Eurosistemul se află în procesul de elaborare a celei de-a doua serii de bancnote euro. Elementele grafice ale noilor bancnote vor prelua tema seriei actuale pentru a asigura recunoaşterea imediată a bancnotelor euro. Cea de-a doua serie de bancnote (ES2) va fi introdusă treptat, pe cupiuri. Se anticipează că prima cupiură din noua serie va fi emisă în următorii ani.

Grafica bancnotelor euro este inspirată din stilurile arhitecturale care au caracterizat şapte perioade din istoria culturii europene:

• clasic, pe bancnota de 5 EUR;

• romanic, pe bancnota de 10 EUR;

• gotic, pe bancnota de 20 EUR;

• renascentist, pe bancnota de 50 EUR;

• baroc şi rococo, pe bancnota de 100 EUR;

• arhitectura în oţel şi sticlă a secolului al XIX-lea, pe bancnota

de 200 EUR;

• arhitectura modernă a secolului al XX-lea, pe bancnota de

500 EUR.